Boerenprotest op de Calvarieberg boven de A4. (Video: Chris de Waard).

Vlaggenprotest door boeren in Zoeterwoude en omgeving

Met het ophangen van 657 omgekeerde Nederlandse vlaggen protesteren boeren in Zoeterwoude, Hazerswoude, Benthuizen, Alphen aan den Rijn, Boskoop, Moerkapelle, Zevenhuizen en Waddinxveen tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ook op de Calvarieberg, zo wordt het viaduct over de A4 genoemd, werd zondagavond geprotesteerd. “We kregen veel respons.  Auto’s toeteren en bestuurders zwaaien en steken hun duim omhoog.”

Zo’n beetje elke lantaarnpaal in Zoeterwoude is in de nacht van zaterdag op zondag van een vlag voorzien. Het was niet nodig om in de palen te klimmen. “Daarvoor hebben boeren tractoren en verreikers”, weet de Leidse melkveehouder Wilbert van de Post die zelf ook een vlag heeft hangen. Ook bij het gemeentehuis van Zoeterwoude zijn de vlaggen opgehangen.

De vlaggen hangen ondersteboven. Dat heeft te maken met de betekenis die de boeren aan de kleuren van de vlag geven. “Rood staat voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de elite”, zegt Judith Zaal die de actie boven de A4 coördineerde. “Het geeft aan dat het helemaal fout gaat. Het is de omgekeerde wereld als het volk niet meer op de eerste plaats komt. Ook de uitdrukking ‘blauw, wit, rood, land in nood’ wordt in dit licht gebezigd.

Maatschappij Zoeterwoude Vlaggenprotest boeren


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×