Erik Schensema, directeur van GGZ Rivierduinen. (Foto: Roeland van Wely).

Aanbesteding Leidse regio dwingt GGZ Rivierduinen tot afstoten cliënten

GGZ Rivierduinen moet van Leiden en de omliggende gemeenten kiezen tussen het leveren van generalistische zorg of het behoud van het leveren van specialistische zorg. Rivierduinen kiest voor het laatste. Dat betekent dat de 120 mensen die nu woonbegeleiding ontvangen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ergens anders zorg moeten krijgen. 

De gemeentes in de Leidse regio zijn op grond van de Wmo verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen met een beperking, wanneer zij zich niet meer zelfstandig kunnen redden in de samenleving, of wanneer zij onvoldoende mee kunnen doen. Deze hulp wordt uitbesteed aan zorginstellingen. In de regels voor de nieuwe aanbesteding van die zorg heeft Leiden bepaald dat zorginstellingen vanaf 1 januari 2023 zowel cliënten met makkelijke als moeilijke hulpvragen moeten helpen. Rivierduinen heeft er voor gekozen om niet met deze aanbesteding mee te doen.

Specialistische zorg
“Rivierduinen is er voor de complexe doelgroep, voor de cliënten met moeilijke hulpvragen”, vertelt Erik Schensema, directeur bij GGZ Rivierduinen. “Daarvoor hebben we de mensen, de capaciteiten en de ervaring. We betalen het personeel ook op dat niveau. De gemeentes willen dat zorginstellingen naast specialistische zorg nu ook generalistische zorg gaan aanbieden.”

“In de huidige situatie wordt er nog onderscheid gemaakt tussen generalistische en gespecialiseerde ondersteuning. Beide aanbieders werden apart voor zowel de ene of ook de andere ondersteuning gecontracteerd. In de nieuwe aanbesteding wordt alles samengevoegd en moet een aanbieder alles bieden. Rivierduinen is echter niet van de minder complexe zorg. Dus we moesten scherpe keuzes maken.”

“Er zal een aantal cliënten zijn dat beter past bij een van onze samenwerkings- of ketenpartners. Het gaat om zo’n twintig cliënten die beschermd wonen en zo’n honderd cliënten die in hun eigen huis begeleiding krijgen vanuit de Wmo. Met gemeenten, de zorgpartijen die deze aanbesteding gewonnen hebben en vanaf 2023 deze zorg dus gaan aanbieden en de cliënten gaan we in gesprek om te zoeken naar een oplossing. Daarvoor hebben we anderhalf jaar de tijd”, vertelt Schensema.

Aanbesteding
“Andere zorginstellingen in de regio leveren wel generalistische zorg. Maar dat past niet binnen de rol van Rivierduinen. Van hoe wij de zorg willen organiseren. We zien wel dat deze wijze van organiseren door gemeenten een maatschappelijke ontwikkeling is en we zoeken daarom de samenwerking, maar we denken ook dat er consequenties zitten aan dit beleid. Vanuit Rivierduinen en andere partners hebben we dit jaar onze zorgen geuit. De gemeentes lijken onze zorgen niet meegenomen te hebben in de aanbesteding.”

De aanbesteding van de Wmo door de Leidse regio betreft zowel begeleiding als dagbesteding. Daarnaast gaat het om vormen van beschermd wonen, ambulante woonbegeleiding en dagbesteding. De betrokken gemeentes zijn Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. Zij werken nauw samen op het terrein van de Wmo en hebben ervoor gekozen om vanuit financiële overwegingen samen bovengenoemde zorg aan te besteden en nieuwe overeenkomsten af te sluiten met zorginstellingen.

In gesprek
“Op 15 augustus wordt definitief bekend welke zorginstellingen de aanbesteding gewonnen hebben. We zijn nu al met de zorginstellingen in gesprek,” aldus de directeur van Rivierduinen. “We zijn al onderaannemer voor dagbesteding. Voor de andere begeleidingsvormen denken we niet aan onderaannemerschap. Wellicht wil de gemeente met ons nog eens in gesprek. Financiële overwegingen hebben geen rol gespeeld bij de beslissing van GGZ Rivierduinen om niet mee te doen met deze aanbesteding in de Leidse regio.”

GGZ Rivierduinen is de grootste specialistische GGZ-aanbieder in de regio in Leiden, Duin- en Bollenstreek, Leidschendam, Zoetermeer, Alphen aan den Rijn en Gouda. Ze bieden specialistische psychiatrische zorg aan volwassenen, ouderen, kinderen en jongeren met ernstige, complexe psychische klachten waar een GGZ-specialist voor nodig is. Daarnaast werkt Rivierduinen aan preventie door middel van informatie, trainingen en online programma’s om te voorkomen dat iemand mentale problemen krijgt of dat deze erger worden. Rivierduinen bood in 2021 zorg aan 25.478 mensen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×