Voorzitter Emil Broesterhuizen van Volksuniversiteit Leiderdorp. (Foto: Robbert Beurse).

Volksuniversiteit Leiderdorp viert 60-jarig jubileum noodgedwongen bescheiden

De Volksuniversiteit Leiderdorp bestaat zestig jaar. Het jubileum wordt noodgedwongen bescheiden gevierd. De volksuniversiteit had al niet veel geld, maar dat is er door corona niet beter op geworden. Voorzitter Emil Broesterhuizen vertelt in het radioprogramma De avond van Sleutelstad over het begin van de volksuniversiteit en het jubileumjaar.

“De coronaperiode heeft er financieel flink ingehakt bij de Volksuniversiteit Leiderdorp”, vertelt Broesterhuizen. “Daarom vieren we het jubileum bescheiden. We hebben in ons programma van komend seizoen een tiental jubileumaanbiedingen opgenomen. Het gaat om lezingen en workshops waarvan wij denken dat ze bijzonder zijn. Ook organiseren we op 12 oktober het tiende Groot Leiderdorpse Dictie. Dat was eerder uitgesteld vanwege corona.”


Voorzitter Emil Broesterhuizen van Volksuniversiteit Leiderdorp te gast in De avond op Sleutelstad

“Tijdens corona hebben we een aantal cursussen online voortgezet. Maar bij die cursussen verloren we ruim de helft van de deelnemers. We hopen dat nu de lockdown voorbij is, het aantal deelnemers weer toeneemt, maar we merken dat mensen nog steeds aarzelen om te komen. We hadden tijdens corona jaarlijks een omzet van ongeveer een ton, maar leden een verlies van 10.000 euro. Dat is voor onze organisatie een relatief groot bedrag.”

Doorgaan
“De Volksuniversiteit Leiderdorp begon zestig jaar geleden als een afdeling van de Leidse Volksuniversiteit K&O met een aantal concerten. Tussen het afdelingsbestuur Leiderdorp en het centrale bestuur van K&O waren vanaf het begin spanningen. In Leiden wilden ze greep houden op wat er in Leiderdorp gebeurde. Het programma van de afdeling bleef groeien, maar de spanningen bleven. In 1990 is de afdeling uit K&O gestapt en zelfstandig verder gegaan.”

“We hebben een betaalde medewerker van acht uur in de week. Ook de docenten krijgen betaald, maar niet veel. De organisatie draait grotendeels op vrijwilligers. Bij BplusC in Leiden hebben ze veel meer betaalde krachten. Wij kunnen flexibeler opereren, maar we weten nooit echt zeker of alle activiteiten goed uitgevoerd kunnen worden. Vergeleken met BplusC hebben wij een breder programma. Zo bieden wij ook geschiedeniscursussen of filosofie aan. Ons motto is: er is nog zoveel leuks te leren.”

“Het aantal deelnemers van een cursus of lezing is vaak moeilijk te voorspellen. Vorig jaar hadden we een lezing over levenstestament, erfenis en testament. Toen hadden we tweeënveertig deelnemers. Het jaar daarvoor was er nauwelijks belangstelling. Onze stelregel is als we een docent kunnen betalen, dan gaat de activiteit door.”

Het volledige programma is online terug te vinden op www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Cultuur Leiderdorp Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×