Zorg en Zekerheid Leiden Basketball wint eerste wedstrijd tegen Filou Oostende en staat op matchpoint. (Foto's: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden verrast Oostende in eerste wedstrijd finalereeks BNXT League

De derde hoofdprijs van dit seizoen ligt binnen handbereik van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. In de thuishal van de Belgische kampioen Filou Oostende ging ZZ Leiden er brutaal met de winst vandoor. De eindstand was 66-79. Zondagmiddag spelen de ploegen in Leiden de return.

De BNXT League-titel kan in de eigen Vijf Meihal binnengehaald worden als het team van coach Douglas Spradley het thuisvoordeel wel kan benutten en opnieuw wint van Oostende. In de finalereeks om het Nederlands kampioenschap tegen Donar Groningen wist Leiden dat pas in de beslissende vijfde wedstrijd te doen. Vrijdagavond was het Oostende dat voor eigen publiek ten onder ging.

Vorig seizoen ging Filou Oostende in de halve finale onderuit tegen de latere winnaar Zorg en Zekerheid Leiden. De Belgische messen waren dus geslepen. Dat zou de recordkampioen van België niet nog een keer overkomen. In de eerste vijf minuten zag het daar ook nog niet naar uit. David Collins maakte in de beginfase al 8 punten, maar halverwege het kwart stond het 13-11 voor Filou Oostende.

Rust
Maar daarna kwam ZZ Leiden op stoom met een 0-9, er kwam zelfs een gaatje van tien punten dat uitgroeide naar dertien punten. Maar toen pakte Oostende de draad van het scoren weer op en scoorden elf punten tegen één van Leiden. Waardoor de Leidse ploeg slechts met een 41-44 voorsprong de rust inging.

Meteen na de rust kwam Filou Oostende op gelijke hoogte, maar ZZ Leiden liet zich niet gek maken en en zette het verschil weer op negen punten: 44-53. En daar liet ZZ Leiden het niet bij. Luuk van Bree gooide weer een driepunter in. En met nog drie minuten te spelen in het derde kwart bracht David Collins met zijn twintigste punt het verschil op zestien punten: 48-64.

Matchpoint
De Belgische kampioen leek nog terug te komen, maar Marijn Ververs sloot het kwart af met zijn eerste score om de marge toch op 13 punten te houden. En dat verschil stond er ook aan de eindstreep. Met de gewonnen wedstrijd staat ZZ Leiden op matchpoint om de titel van de BNXT League te prolongeren. David Collins was topscoorder aan Leidse kant met 22 punten.