Onno Laarhoven (midden) wil dat Oegstgeest voorlopig geen vluchtelingen meer opvangt. (Foto: Chris de Waard).

Oproep BVNL Oegstgeest: 'Stop Haagse drang en dwang'

“De huidige massa-immigratie moet stoppen.” Dat zegt fractievoorzitter Laarhoven van BVNL Oegstgeest. Hij wil dat het gemeentebestuur die boodschap afgeeft aan het kabinet. Volgens de partij is het landelijke asielbeleid niet vol te houden. Ook vreest Laarhoven voor problemen met de veiligheid rond de crisisopvang in sporthal De Cuyl.

Hij stuurde er een brief van drie kantjes over aan het Oegstgeester college van burgemeester en wethouders. “Onze inwoners mogen niet de dupe worden van het uitschakelen van de lokale democratie”, zegt Laarhoven nog in reactie op het besluit van staatssecretaris Van der Burg om in Tubbergen de gemeenteraad te passeren en een hotel aan te wijzen als opvanglocatie voor 150 tot 300 vluchtelingen. “Daarmee heeft de VVD-staatsecretaris de lokale democratie buitenspel gezet.”

BVNL Oegstgeest is bang dit de eerste inzet van dit machtsmiddel door de staatsecretaris is en dat deze meer ‘ondemocratisch onheil’ over de Nederlandse gemeenten zal uitstorten. In een serie vragen aan het college roept Laarhoven op om een duidelijk signaal aan de regering af te geven om te stoppen met deze ‘drang en dwang’. Oegstgeest zou daarin  volgens de lokale partij het voortouw moeten nemen.

Zolang de problemen met de opvang van vluchtelingen niet zijn opgelost, stelt BVNL dat Oegstgeest geen asielzoekers of statushouders meer moet opvangen. Laarhoven: “En besluiten die te maken hebben met het onderdak bieden aan vluchtelingen moeten altijd eerst aan de raad worden voorgelegd en niet zoals bij de crisisopvang in De Cuyl met een telefoontje van het college toen het besluit al genomen was.” Die kwestie komt ook aan de orde in de eerste vergadering van de commissie Burger na de vakantie. Dat is op 6 september. Eerder wilde BVNL dat de raad hiervoor terugkwam van het reces, maar daarvoor kreeg de partij nauwelijks steun van andere partijen.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×