In een straal rond de Oude Sterrewacht gaat op zondagavond 25 september het licht uit. En de sterren aan. (Foto: Chris de Waard).

Leiden voert test uit voor Seeing Stars Leiden

Vooruitlopend op Seeing Stars Leiden, het project van kunstenaar Daan Roosegaarde waarbij op zondagavond 25 september in een deel van het centrum de verlichting wordt gedoofd om de sterrenhemel zichtbaar te maken, gaat in de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 augustus de openbare verlichting al een keer uit om alles te testen.

Tussen 2.00 en 4.00 uur ’s nachts gaat in delen van Leiden de straatverlichting uit. Een speciaal testteam loopt dan verschillende scenario’s door. “Veiligheid staat tijdens het project voorop en er komt nogal wat bij kijken”, zo laat de gemeente weten via een brief die is verspreid onder bewoners (in de omgeving) van straten waar het licht uit gaat.

Het projectteam van Seeing Stars Leiden vraagt bewoners om mee te doen aan de test en in de nacht van 22 op 23 augustus alle verlichting uit te doen. In elk geval tussen 2.00 en 4.00 uur. Het gaat daarbij vooral om tuin- en andere buitenlampen, etalages en gevelverlichting.

E-scooters
Het testteam gaat in de nacht van maandag op dinsdag op e-scooters de wijken in het centrum af om te kijken of alles goed gaat. “Want we willen de bewoners natuurlijk niet in hun slaap storen”, vertelt Mincke Pijpers van Leiden & Partners. In totaal zijn er dan 24 mensen op pad, waaronder Daan Roosegaarde zelf. Pijpers: “En in het stadhuis wordt een soort commandocentrum ingericht. Met de gordijnen dicht ja, want het stadhuis ligt in het gebied waar de lampen uitgaan.” Tijdens de test gaat het om een gebied van zo’n vijfhonderd meter rond de Oude Sterrewacht.

Sterrenhemel
Onder het motto ‘Licht uit, sterren aan!’ laat Roosegaarde Leiden de sterrenhemel zien. Die sterren zijn er wel, maar door alle lichtvervuiling zijn ze nauwelijks zichtbaar. Hoe donkerder het buiten is, hoe beter de hemellichamen te zien zijn.

Met een opblaasbaar planetarium gaat het projectteam volgende maand langs Leidse basisscholen. De scholieren krijgen er een interactieve en virtuele voorstelling te zien van het heelal.

Dome
In september gaat het projectteam van Seeing Stars Leiden langs Leidse basisscholen met een opblaas dome. Docenten van de Leidse Sterrewacht geven daarin uitleg over het universum.

Leiden gaat uit
Seeing Stars Leiden zelf vindt dus plaats op 25 september. Tenminste, als er dan een onbewolkte hemel is, want dat is een voorwaarde om de sterren sowieso te kunnen zien. “Een paar dagen van tevoren beslissen we of het door kan gaan”, vertelt Pijpers. Er is voor 25 september gekozen omdat de maan dan goed staat, het vroeger donker is en met een beetje geluk zijn Jupiter en Saturnus te zien. “Als het onverhoopt niet door kan gaan op de 25e dan kijken we in eerste instantie naar 26 of 27 september. Lukt ook dat niet, dan wordt het een maand later. Dat heeft te maken met de stand van de maan en de sterren en de kans op helder weer.”

Veiligheid
Tijdens Seeing Stars Leiden zelf worden talloze veiligheidsmaatregelen genomen. “Of echt alle verloven worden ingetrokken, dat weet ik zo niet, maar er zijn die avond wel heel veel mensen op straat om alles in goede banen te leiden “, vertelt Pijpers. “Politie, de EHBO, verkeersregelaars. Er wordt echt alles aan gedaan om het evenement veilig te laten verlopen.”

Leiden Science Seeing Stars Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×