Een sfeerbeeld van Seeing Stars Leiden. (Video: Sleutelstad).

Ondanks bewolking zag Leiden zondag toch nog wat sterren

Heel veel sterren waren er zondagavond tussen 22.00 en 23.30 uur niet te zien. Daarvoor was er toch nog teveel bewolking. Maar toen het rond 21.30 uur zachtjes begon te regenen en de bewolking deels oploste, slaakten de initiatiefnemers toch even een zucht van verlichting. En dat gold niet in de laatste plaats voor Seeing Stars-bedenker Daan Roosegaarde.

In een flink deel van het centrum ging zondagavond veel verlichting uit. Sowieso bijna alle openbare verlichting en in een gebied van zo’n 800 meter rond de Oude Sterrewacht was huis-aan-huis een brief verspreid met het verzoek aan bewoners om ook de lampen uit te doen of in elk geval de gordijnen te sluiten. Veel mensen, bedrijven en organisaties gaven gehoor aan die oproep, maar lang niet iedereen. Zo bleven toch in veel etalages nog de lichten aan en klaagden verschillende bewoners via sociale media dat hun woningbouwcorporatie de galerijverlichting niet had uitgedaan.

Wat sowieso bleef branden, waren lampen waarvan niemand wist hoe ze uitmoeten. Op voor het project belangrijke plekken ging een speciale afplakploeg aan de slag om de lampen tijdelijk te verduisteren. Andere verlichting die aanbleef, waren bijvoorbeeld de rode waarschuwingslampen op hoge gebouwen en ook het LUMC kon logischerwijs de lampen niet uitdoen. Toch was het behoorlijk donker in delen van de stad.

Bussen
Op straat reed nog wel wat verkeer met verlichting maar veel minder dan normaal. Zo was met Arriva bijvoorbeeld afgesproken dat de bussen tijdens Seeing Stars Leiden om het centrum heenreden. Dat ging bijna goed. Eén chauffeur had de briefing blijkbaar gemist, maar met een telefoontje van directeur Martijn Bulthuis van Leiden&Partners naar de verkeerscentrale van het ov-bedrijf werd dat opgelost.

Op het dak van de Oude Sterrewacht sprak Chris de Waard met burgemeester Lenferink en met kunstenaar Daan Roosegaarde op het moment dat de verlichting net was uitgegaan.

Saamhorigheid
Hoewel er door de bewolking minder sterren zichtbaar werden, dan waarop was gehoopt, was er veel enthousiasme in de stad over het project. Het zorgde voor een gevoel van saamhorigheid en Leiden werd op een leuke manier op de kaart gezet in het jaar dat de stad zich European City of Science mag noemen. Op sommige plekken was het enorm druk. Bij de Burcht hadden zich bijvoorbeeld honderden mensen verzameld om daar naar de sterren te kijken en langs het water van de Witte Singel, tegenover de Oude Sterrewacht, verzamelden zich tientallen mensen. Onzichtbaar gadegeslagen door kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team die het aftelmoment beleefden op het dak van het oudste observatorium van ons land.

Ook elders in de stad verzamelden mensen zich op een tiental ‘hotspots’ die door de organisatie waren ingericht als kijkplek. Er kon door een telescoop worden gekeken en vrijwilligers gaven uitleg. Tijdens de momenten dat de wolken even weken, konden niet alleen sterren, maar zelfs planeten worden gezien. Zo stond Jupiter helder aan de Leidse hemel.

 

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×