Cor Klein in gesprek met Naor Scheinowitz. (Foto: Peter Visser).

In Leiden gaat zondagavond het licht uit, en de sterren aan

Leiden is dit jaar European City of Science. Een van de hoogtepunten van dit wetenschapsjaar is op zondag 25 september tussen 22.00 en 23.30 uur. Dan wordt in een groot deel van de stad het licht gedoofd. Wie gedurende die 90 minuten omhoog kijkt, kan zich verwonderen tijdens Seeing Stars Leiden. De sterren zien, zonder lichtvervuiling onder het motto: “Licht uit, sterren aan”.

Naor Scheinowitz, namens de Leidse Sterrewacht lid van het organiserend comité, laat in Cultuur 071 weten ongelooflijk verheugd te zijn, dat dit door kunstenaar / uitvinder Daan Roosegaarde bedachte project in Leiden kan plaatsvinden. Hij legt uit dat Leiden, als dichtbebouwde stad, een van de meest lichtvervuilde plekken in Nederland is.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Om in deze omgeving nog sterren te kunnen zien, moeten heel veel lichten in de stad worden gedoofd. Bij woningen, winkels en kantoren. Maar ook reclameobjecten en natuurlijk de straatverlichting moeten uit. Een simpel idee van Daan Roosegaarde, maar een gigantische uitdaging in de uitvoering. Om een groot deel van de stad in het donker te zetten moest met talloze instellingen worden samengewerkt.

Naor vertelt waar de organisatie mee te maken heeft. En dan natuurlijk de alles omvattende vraag: is het zondagavond onbewolkt. Volgens het KNMI zijn de vooruitzichten goed, dus daar hopen we dan maar op.

Cultuur Leiden Maatschappij #cultuur071 Seeing Stars Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×