De raadsleden Christiaan Mulder (links) en Sander van Diepen (rechts) willen goed monitoren of er volgend jaar toch weer meer toegestaan kan worden tijdens Leidens Ontzet. (Foto: PR).

Gemeenteraad wil vroege evaluatie van Leidens Ontzet

Al in februari volgend jaar gaat de Leidse gemeenteraad evalueren hoe Leidens Ontzet is verlopen. Het college stuurde in juni een brief aan de raad waarin een aantal beperkingen rond de viering werd aangekondigd. Met name in het centrum kan en mag minder om ‘overcrowding’ te voorkomen. Zo noemt de gemeente het als er teveel mensen naar één gebied komen. Overigens  drongen ook de horecabedrijven rond de Nieuwe Rijn zelf aan op meer regulatie. Het werd in de jaren voor corona steeds drukker en de ondernemers wilden de verantwoordelijkheid niet meer dragen.

De fracties van D66 en de VVD vonden de aangekondigde beperkingen te streng en wilden eigenlijk meer ruimte voor de centrumondernemers afdwingen via een voorstel in de gemeenteraad. Dat komt voor de komende 3 oktoberviering echter te laat. Ook al zou de raad zo’n motie steunen, dan hebben ondernemers helemaal geen tijd meer om nog van alles te organiseren. De raadsleden Sander van Diepen (D66) en Christiaan Mulder (VVD) bewaren hun voorstel daarom tot komend voorjaar.

VVD en D66 noemen het belangrijk dat het ‘Feest der Feesten’ na twee jaar uitstel weer gevierd kan worden zoals het hoort. “Een groots en gezellig feest voor alle Leidenaren met genoeg ruimte voor ondernemers die te maken krijgen met extra beperkingen, zoals de ondernemers bij de Nieuwe Rijn, Hooglandse Kerk en de Burcht.” Voor deze ondernemers moeten volgens de twee partijen volwaardige alternatieven geboden worden. Anders ontstaat er een ongelijk speelveld ontstaat tussen de Leidse horecaondernemers in en buiten het gebied waar de beperkingen voor gelden.

D66-fractievoorzitter Sander van Diepen legt uit wat zijn partij en de VVD met hun voorstellen willen bereiken.

Speelveld
Zo’n ongelijk speelveld is er volgens wethouder Yvonne van Delft sowieso altijd wel. Dat heeft gewoon te maken met de plek waar een bedrijf is gevestigd en de mogelijkheden die de locatie biedt. Ze wijst erop dat het ook voor de ondernemers aan de Nieuwe Rijn, rond de Hooglandse Kerk en bij de Burcht nog steeds mogelijk blijft om evenementen te organiseren. “Het is dit jaar in dit gebied alleen niet mogelijk om live-acts te organiseren, omdat die ervoor zorgen dat er concentraties van mensen ontstaan.” Muziek uit boxen is wel toegestaan. de muziek mag bovendien harder dan in 2021. In de overige gebieden in de stad zijn live-acts overigens wel toegestaan.

Jongerenfeest
Buiten het centrum wordt een feest georganiseerd voor de jeugd. Net als vorig jaar wordt dat gehouden in Park Matilo. Rond het park worden maatregelen genomen om de overlast voor omwonenden tegen te gaan. Zo komt er een aparte calamiteitenroute voor de hulpdiensten en wordt er een buffer op het evenemententerrein zelf gemaakt om zo te voorkomen dat er een lange rij wachtenden buiten het evenemententerrein ontstaat. De Besjeslaan wordt geschrapt als toegangsroute. De gemeente steekt een paar ton in het jongerenfeest en staat bovendien garant voor nog eens 182.000 euro voor het geval dat het feest moet worden geannuleerd als er toch weer een coronagolf komt in het najaar.

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Politiek Leidens Ontzet 2022


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×