(Foto's: Emile van Aelst).

3 October Vereeniging kiest 'Hutspotwijn'

Bij hutspot drink je bij voorkeur met een goed glas ‘Las Cuadras’ uit Catalononië. Die Spaanse wijn werd deze week na een proeverij uitgekozen door de 3 October Vereeniging. “De smaak is heel toegankelijk, sappig en zelfs vol, maar zonder zwaar te zijn.”

“Ideaal voor bij de hutspot Vegetarisch of met klapstuk. En ook lekker voor de borrel, met of zonder hutspotbitterballen”, aldus de proevers na afloop van de keuring bij slijterij La Bordelaise aan de Nieuwe Rijn.

“De meeste mensen drinken bier bij de hutspot, maar een volle rode wijn past er ook prima bij”, vond eigenaar Yvo Erades van La Bordelaise. Samen met sommelier Nico van Dijk nodigde hij een aantal commissieleden van de 3 October Vereeniging uit om de ‘Hutspotwijn van het jaar’ in de winkel aan de Nieuwe Rijn te komen kiezen. De heren hadden voor de gelegenheid een hutspotmaaltijd gemaakt en serveerden er drie verschillende rode wijnen bij. Die werden blind geproefd. Het enige dat de proevers wisten was dat het om Spaanse rode wijn ging.

Er werd eerst geproefd zonder hutspot en daarna opnieuw met een bordje van de Leidse 3 oktoberstamppot. Voor de commissieleden Annette Los, Femke Eisma, Laila Hollander, Lodewijk Wisse, Martine Kortmann, Steven Stroet en René Preenen was het een smakelijke maar ook moeilijke klus. Nadat iedereen de drie wijnen geproefd had en zijn mening had gegeven, haalden Erades en Van Dijk het papier van de flessen en bleek Las Cuadras het meest in de smaak te vallen.

 

Cultuur Economie Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×