Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink.

Tijdens Leidens Ontzet ook groot feest in centrum, maar zonder pontons

Bij de laatste echte viering van Leidens Ontzet in 2019 werd al duidelijk dat het gebied rond de Nieuwe Rijn zoveel mensen trok dat het eigenlijk niet meer verantwoord was.

Ondanks alle afzettingen met beveiligers die ervoor moesten zorgen dat er niet teveel mensen het gebied in kwamen, werden de risico’s achteraf toch te groot bevonden. Niet alleen door de gemeente, maar ook door de horeca-ondernemers in het gebied. “Die willen ook de verantwoordelijkheid niet meer dragen”, zegt burgemeester Lenferink in deze voorbereidingsperiode naar de komende viering. De eerste in jaren die waarschijnlijk weer zonder coronamaatregelen kan plaatsvinden. Mocht dat virus weer de kop opsteken dan heeft Lenferink er goede hoop op dat het feest toch gewoon gevierd kan worden.

“Het is op de oude manier niet meer veilig te doen”, zegt Lenferink die daarom een aantal maatregelen heeft afgekondigd. Zo komen er geen pontons meer op het water en mag er in het gebied rond het water van de Nieuwe Rijn geen live muziek worden geprogrammeerd. Daar staat tegenover dat het gebied niet meer wordt afgezet met hekken. “Dat wil je ook eigenlijk niet met zo’n feest.”

Matilo
Om ervoor te zorgen dat een deel van het publiek elders feest kan vieren wordt er net als vorig jaar een groot feest georganiseerd in Park Matilo. Dat is gericht op jongeren en op het festivalterrein is plek voor 5.000 mensen. De kaarten zijn inmiddels allemaal verkocht. Rond het park worden maatregelen genomen om overlast in de omliggende wijken te voorkomen en vrije routes voor hulpdiensten te garanderen.

Centrum
Rond de Nieuwe Rijn zijn alles café’s en terrassen wel gewoon open en ook zijn er buitentaps en versterkte muziek. Elders in het centrum zijn live-optredens wel toegestaan. “Er kan best veel rond de Nieuwe Rijn”, zegt Lenferink. “Het moet alleen niet echt the-place-to-be worden. Dat kan die plek gewoon niet hebben.” De burgemeester denkt dat het voor de horeca-exploitanten ook voordelen biedt als het niet té druk wordt in het gebied. “Want dan kan je toch ook wat minder makkelijk een biertje verkopen. Dat effect hebben we vorig jaar ook wel gezien.”

Vuurwerk
Leidens Ontzet wordt weer afgesloten met een grote vuurwerkshow vanuit het Ankerpark. Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer stemmen opgaan om met het afsteken van vuurwerk te stoppen, is dat voor de Pyromusical die de 3 October Vereeniging heeft geprogrammeerd nog niet aan de orde. Met name omdat het om een georganiseerd vuurwerk gaat.

“Maar ik denk wel dat ook voor dit soort vuurwerk het debat de komende jaren wel op gang gaat komen. Niet omdat er zoals rond de jaarwisseling problemen zijn met de openbare orde, maar wel vanwege het lawaai en de zware metalen die we doelbewust de lucht in schieten. Daar kan je best je vraagtekens bij zetten.”

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×