(Archieffoto: Chris de Waard).

Tegen beter weten in hopen bewoners op verbod kerstmarkt

In hun strijd tegen de komst van een kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht leken omwonenden even hoopvol dat de vergunning sowieso niet verleend kon worden. “Let op: deze locatie is overboekt”, stond er in de vergunningsaanvraag van organisator Kreativ Events uit Den Haag die de wijkvereniging bij de gemeente heeft opgevraagd. Ze dachten dat daarmee de vergunning van de baan was, maar de bewoners juichen te vroeg. De gemeente moet de vergunningsaanvraag nog beoordelen.

Omwonenden van de Hooglandse Kerkgracht waren niet blij toen bekend werd dat er mogelijk een kerstmarkt voor hun deur komt. Ze hebben geen zin om twee weken lang naar jingle bells te moeten luisteren. Er is volgens de binnenstadbewoners een grens bereikt voor wat betreft het aantal evenementen dat georganiseerd wordt.

Ze kondigden al aan om bezwaar te maken. Ook vroegen ze meer details op over de vergunningsaanvraag. Daarin lazen ze dat de locatie overboekt is en dat de gemeente zeer waarschijnlijk de aanvraag zal afwijzen. In het evenementenbeleid van de gemeente staat immers dat er maar een beperkt aantal evenementen met een hoog geluidsniveau per jaar georganiseerd mag worden. Dat lijkt voorbarig.

Overboekt
“De tekst dat de locatie overboekt zou zijn, wordt automatisch gegenereerd bij het indienen van de aanvraag”, laat een ambtenaar van de afdeling vergunningen van de gemeente weten. De kerstmarkt valt volgens hem helemaal niet in de categorie evenementen met een hoog geluidsniveau. “Het lijkt er eerder op dat het om de lichtste categorie gaat. Daarvan is het maximum aantal dagen per jaar nog niet bereikt. Op grond van het geluidsniveau wordt de vergunningsaanvraag dus niet afgewezen.”

Zienswijze
Dat betekent overigens ook nog niet dat de vergunning wordt verleend. De aanvraag moet nog worden beoordeeld en tegen een verleende vergunning kan bezwaar worden gemaakt. Oud-wijkvoorzitter Jaap van Meijgaarden en zijn echtgenote, bewoners van de Hooglandse Kerkgracht, hebben vooruitlopend op een eventuele vergunningverlening al een zienswijze naar de gemeente gestuurd. Daarin sommen ze twaalf redenen op waarom de kerstmarkt in hun ogen niet in hun straat zou moeten plaatsvinden. Zo wijzen ze op overlast van geluid, fietsen en  stank van dieselaggregaten en ook vrezen ze voor verkeersonveilige situaties.

Economie Leiden Maatschappij Kerstmarkt Hooglandse Kerkgracht


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×