(Video: Omroep West).

Maanvis van Ameland gevild in Naturalis

Eén van de grootste aangespoelde maanvissen ooit in Nederland wordt in Naturalis wetenschappelijk onderzocht en opgezet. Bezoekers van het Leidse museum kunnen sinds afgelopen zaterdag het opzetten van de maanvis van zo’n 400 kilo live volgen. “Het is een vrouwtje”, vertelt Bart Braun van Naturalis aan Omroep West.

In december 2021 spoelde een gigantische maanvis levend aan op Ameland. Het dier was nog in leven toen het werd gevonden, maar is later gestorven omdat het geen overlevingskansen had. Het ongebruikelijk grote exemplaar van 2 bij 1,80 meter werd daarna vrijwel direct ingevroren en de afgelopen maanden bewaard in een vriezer in Naturalis.

Na maanden in de vriezer te hebben gelegen, werd de maanvis sinds zaterdag ontdooid. Drie dagen later was het reusachtige beest niet meer bevroren en is er een laag gips over aangebracht. Van het gips wordt een schuimafdruk gemaakt waarover later de afgepelde huid kan worden gespannen zodat hij kan worden opgezet.
De huid wordt door medewerkers van Naturalis op minutieuze wijze van de vis gevild. Ze dragen hierbij gasmaskers omdat er bij het ontleden mogelijk gifgas kan vrijkomt. “Niemand hier denkt dat dat echt zo is, maar ze willen ook niet de eerste zijn die erachter komt dat ’n gasmasker wél echt nodig was”, vertelt Bart Braun.

Vrouwtjes maanvis
Inmiddels zijn de onderzoekers erachter dat het om een vrouwtje gaat. “Ook de meest reusachtige maanvis begon ooit als zulke piepkleine eitjes”, twittert Braun met een foto van de eitjes.

De maag- en darminhoud wordt onderzocht om het dieet van de maanvis te bepalen. Nadat de organen zijn verwijderd, wordt een deel op sterk water gezet en een ander deel weer ingevroren voor onderzoek. Een cardioloog wil het hart bijvoorbeeld graag hebben zodat hij kan kijken hoe dit werkt. Als de maanvis eenmaal opgezet is, ziet het er exact hetzelfde uit als het origineel met als grote verschil dat de binnenkant hol is. De laatste keer dat een maanvis in Naturalis werd opgezet was in 1940.

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×