Deze radiator heeft nog geen folie en verwarmt dus de muur (Foto: Frank Steenkamp)

Gas minderen: radiatorfolie, een makkie

Stookkosten besparen binnen één dag, daar kijken we deze week naar bij Sleutelstad. Als je thermostaat al lager staat en de dikke trui al uit de kast gehaald is, wordt het tijd voor kleine klusjes die zich snel terugverdienen. Vandaag: radiatorfolie. Het kost een paar tientjes en is een kleine moeite.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

Het idee is simpel: een radiator straalt warmte uit. Aan de achterkant verdwijnt de meeste hitte in je muur en lekt naar buiten. Dat warmtelek kan je makkelijk dichten met reflecterend folie achter je verwarming.

Dat radiatorfolie bestaat al twintig jaar. Maar nu de gasprijs explodeert, is het opeens razend populair. Energiecoaches die huurders in arme buurten te hulp schieten, hebben het altijd bij zich. En zelf kan je voor de prijs van één pizza al vijf meter aan radiatoren een boost geven.

Binnen een jaar
Even een sommetje. Vijf meter radiatorfolie kost, inclusief bevestiging, 15 tot 20 euro. Als je géén gevelisolatie hebt, bespaar je daarmee volgens energiebedrijf Eneco 40 kuub gas. Met een gasprijs van 1,50 betekent dat 60 euro winst. Je verdient de kosten dus binnen vier maanden terug! Als je wél gevelisolatie hebt, is je besparing half zo klein, maar ook dan verdien je de kosten dus binnen een jaar terug.

Elke bouwmarkt biedt radiatorfolie aan, maar de voorraden zijn eindig. Zo was één van de favoriete merken deze week niet meer te krijgen bij Gammafilialen in Leiden of omgeving. Je moest naar Rotterdam of Ridderkerk, of wachten op thuisbezorging. En bij de Praxis wijst de filiaalmanager op de slinkende stapels: “Normaal begint dit pas in november te lopen, maar nu stonden mensen er half september al voor in de rij.”

Goed of beter
Het makkelijkst te verwerken, en het stevigst, is radiatorfolie dat in rollen verkocht wordt. Een dun soort noppenfolie, met aan één kant een reflecterende laag. Het is meestal 50 centimeter breed en dat past precies achter de meest gangbare radiatoren. Als je hogere radiatoren hebt, kan je het spul makkelijk op maat knippen.

Met hittebestendig tape kan je het bevestigen: aan de muur, achter de radiator en ook aan elkaar. Het is even priegelen. Als de radiator met beugels aan de muur zit, moet je bijvoorbeeld een uitsparing uitmeten en knippen, zodat de folie daar overheen valt. Maar met hooguit een half uurtje per radiator moet het gepiept zijn.

De folie direct aan de achterkant tegen de radiator vastzetten is het beste. Dat voelt misschien gek, omdat je denkt dat je de hitte van de radiator tegenhoudt. Maar dat is precies de bedoeling. Al die warmte wordt vanaf nu aan de voorkant en bovenkant uitgestraald, en niet naar je muur.

Op de muur vastmaken of los achter de radiator hangen is wel vaak makkelijker. Let dan op of er geen warme lucht onder de vensterbank blijft hangen; ook die kan je van onder met folie beplakken.

Een echte miskoop kan je met dit materiaal niet begaan. Toch is het slim om op een paar verschillen te letten. Standaard radiatorfolie houdt 80 procent van de stralingswarmte tegen. Dat is gewoon goed. Maar HR-radiatorfolie zoals Tonzon en Ecosavers scoort met 96 procent nog beter.

Met of zonder tape
En hoe zit het met die kosten? Een rondgang langs de bekende bouwmarkten en webwinkels laat zien dat vergelijken zeker nuttig is. Prijzen lopen uiteen van 1,80 tot 4,50 per strekkende meter. Maar let op: bij het ene merk is de prijs inclusief radiatortape of magneetjes. Bij het andere merk moet je dat bevestigingsmateriaal apart betalen.

Verrassend genoeg blijkt dan Tonzon bij diverse bouwmarkten de goedkoopste: 2,60 per meter, mét tape! De huismerken van Gamma en Praxis lijken voordeliger (2 euro), maar daar moet je de tape apart bij kopen. Tel je dat mee, dan betaal je hier juist méér: 3,50 per meter.

Voordelig lijkt ook Handson radiatorfolie bij de Karwei. Als je daar 7,5 meter radiatorfolie koopt voor 14,99 dan zit er gratis tape bij. Dat is dus all-in maar 2 euro per meter. Alleen zit dit spul niet op een rol, maar krijg je het als een gevouwen pakket lakens. Klanten zeggen dat het sneller scheurt.

Dan toch maar liever een stevige rol folie. Tonzon is favoriet, maar niet in voorraad in de Leidse regio. Wel bij de Karwei in Katwijk, of online te bestellen. Het andere topmerk, Ecosavers, kan je louter online bestellen. Inclusief magneettape is dat zo’n 4 euro per meter. Ook dat bedrag kan je de kop niet kosten: je verdient het nog steeds binnen een jaar terug.

Dit is de tweede aflevering van de reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

Duurzaamheid Leiden Nieuws Regio duurzaam Gas minderen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×