Joris Castermans vertelt in Radio Weetlust over Whispp. (Foto: Sleutelstad).

Fluister app Whispp 'geeft stotteraars hun stem terug'

Joris Castermans stottert en weet uit eigen ervaring dat hij, wanneer hij fluistert, veel ‘vloeiender’ spreekt. Het bracht de Leidenaar op het idee om een app te ontwikkelen waarin mensen die lastig spreken kunnen fluisteren, waarna de telefoon de woorden voor hen uitspreekt.

“En dat in hun eigen stem”, belooft Castermans enthousiast. Samen met de Voorschotense burgemeester Nadine Stemerdink, die ook af en toe stottert, was hij op Wereld Stotterdag te gast bij het wetenschapsprogramma Radio Weetlust. “Fluisteren is net als zingen. De paden naar de hersenen zijn anders, je ontspant en je lichaam heeft ‘niet geleerd’ om te stotteren als je fluistert. Dit geheel zorgt ervoor dat je makkelijker kunt praten”, legt hij uit.


Nadine Stemerdink en Joris Castermans vertellen in Radio Weetlust over stotteren en Whispp.

Realtime
De kunstmatige intelligentie achter Whispp, zoals de app gaat heten, zorgt ervoor dat de fluisterspraak eerst beter verstaanbaar wordt, om daarna met de ‘luide’ stem van de spreker uitgesproken te worden. “En dat in realtime, zonder vertraging. Je kunt zeggen dat Whispp stotteraars hun stem terug geeft.”

Coronacrisis
Het idee voor de app ontstond tijdens de coronacrisis. Castermans wilde telefoneren en videobellen eenvoudiger maken voor mensen met stotterproblematiek. “En dan bedoel ik niet mijzelf, maar de kleine groep zware stotteraars die er echt heel veel last van heeft”, legt Castermans uit.

Breder
Deze app wordt volgens de makers niet ontwikkeld om mensen die stotteren vloeiender te laten spreken. “Er is niks mis met stotteren. Maar als je je niet kunt uiten zoals je zou willen, is dit wel een hulpmiddel.” Met dat idee in gedachten is Whispp ook breder inzetbaar. “Als iemand bijvoorbeeld kanker heeft gehad en alleen nog maar kan fluisteren, is de app een manier om toch een gesprek te kunnen voeren op een rumoerige plek zoals bijvoorbeeld een restaurant.”

Castermans verwacht binnen enkele maanden een eerste versie van de app te lanceren.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×