(Foto: Jan Stap Film.)

Documentaire Leren in Leiden: competente rebellen lossen problemen van morgen op

Waarom hebben we zoveel vroegtijdige schoolverlaters? Waarom groeit het aantal thuiszitters? Waar vinden deze leerlingen een passende plek? In de documentaire ‘Leren in Leiden‘ gaat filmmaker Jan Stap samen met René Lamers op zoek naar ‘echt passend onderwijs’ in de Leidse regio. De vierde en laatste aflevering gaat over mbo-studenten die hun weg niet vinden in het reguliere onderwijs, maar wel bij Studio Moio. Deze aflevering is tot en met 16 november elke dag te zien op Sleutelstad TV.

In de aflevering ‘Competente rebellen’ maken we kennis met jongeren die de wereld willen verbeteren, maar waarbij het probleem is dat het onderwijs hun talent niet herkent. Ze gaan bij Studio Moio in Leiden in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke DienstTijd aan de slag als ‘changemakers’. Ze worden uitgedaagd om bij te dragen aan het oplossen van vraagstukken voor de wereld van morgen.

Filmmaker Stap vraagt zich af waarom deze jongeren met zo’n actieprogramma geholpen moeten worden en niet gewoon op school kunnen leren. Hoe komt het dan dat ze zijn vastgelopen? Gaat het Studio Moio wel lukken om hun ontwikkeling weer vlot te trekken? En hoe zou school kunnen voorkomen dat ze vastlopen, geschorst worden of vroegtijdig de school verlaten?

“Vaak zijn deze jongeren uitvallers die het weer opnieuw proberen of jongeren die net aan binnen school blijven”, vertelt Stap. Het zijn kwetsbare jongeren, die ik niet meer zo mag noemen, die wel degelijk wat in hun mars hebben. En soms zelfs heel veel in hun mars hebben. Dat komt naar voren doordat ze op een andere manier worden aangesproken dan op school. Kijk wie je voor je hebt en haal het beste uit zo’n jongere. In plaats van er iets in proppen waarvan je vindt dat het moet”

Stap was diep onder de indruk van de jongeren bij Studio Moio. “Wat deze jongeren zeggen is echt goud waard. Stiekem denk ik: als alle jongeren zich zo zouden kunnen ontwikkelen, wat zou er dan voor moois gebeuren met de wereld?”

Aflevering 4 van ‘Leren in Leiden’ is donderdag om 14.00 en 20.00 uur te zien op Sleutelstad TV en wordt meerdere keren per week herhaald. Het volledige uitzendschema is terug te vinden in de programmabeschrijving. Sleutelstad kijk je via kanaal 46 van Ziggo, kanaal 1421 van KPN of via sleutelstad.nl.

Kijk hier aflevering 1 ‘Passend onderwijs’ over leerlingen met autisme terug.

Kijk hier aflevering 2 ‘Je kunt niet leren wat je al weet’ over hoogbegaafde leerlingen terug.

Kijk hier naar aflevering 3 ‘Weten wie ik ben’ over ontwikkelingsgericht onderwijs bij Agora Leiden.

‘Leren in Leiden’ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Documentaire Leren in Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×