Julia en haar hospita Nicole. (Foto: Robbert van Cleef).

Hospita maakt comeback in studentenleven: 'We eten 's avonds samen'

Steeds meer studenten kiezen ervoor om tijdelijk bij iemand in huis te wonen die een kamer over heeft. In de jaren zestig en zeventig was het vrij normaal om bij iemand op kamers te wonen. Daarna werd het voor studenten makkelijker om zelfstandig woonruimte te vinden. Maar nu is de woningmarkt dusdanig krap dat de hospita aan een comeback bezig is. Mensen die een kamer overhebben en studenten die zoeken, weten elkaar steeds makkelijk te vinden met behulp van online bemiddelingsbureaus.

Het Leidse GroenLinks-raadslid Ivo van Spronsen zag dat in Utrecht jaarlijks zo’n 100 studenten een kamer vinden met behulp van Hospi Housing. Dat is een bemiddelingsbureau dat in 2019 is opgericht door drie Utrechtse studenten. Eerder kwam het CDA in Leiden al met een vergelijkbaar plan, maar op initiatief van GroenLinks startte de gemeente Leiden in zomer van 2021 naar Utrechts voorbeeld een proef met de naam ‘Student in Huis’ waarbij de samenwerking met Hospi Housing gezocht werd.

“In Leiden hebben nu zo’n 60 studenten via Hospi Housing een kamer gevonden”, weet Van Spronsen. Zo’n 575 studenten schreven zich in bij Hospi Housing. “Ik hoop dat het nog een beetje meer wordt naarmate het concept wat bekender wordt.” Van Spronsen wijst erop dat alle beetjes helpen in deze tijd van kamernood. “En die nieuwe studentenwoningen zijn niet vandaag of morgen klaar.”

De Haagse Nicole Morskate en de 28-jarige Finse studente Julia Koskinen vonden elkaar via de website Hospi Housing. Julia studeert aan de Universiteit Leiden en kwam via de universiteit in contact met het concept van Hospi Housing. “Ik was erg nieuwsgierig naar het sociale aspect hiervan, dat je bij iemand in huis woont”, legt ze uit. “Het is een mooie manier om Nederland en de cultuur beter te leren kennen.” Voordat ze naar Nederland kwam, had ze al informatie van de universiteit gekregen over de kamernood hier. “Ik hoorde ook van vrienden op de universiteit dat er studenten zijn die bij elkaar op bank slapen en van de ene plek naar de andere gaan.”

Privacy
Na kennis gemaakt te hebben met Nicole, koos Julia voor het kleine, gezellige kamertje in de typisch Haagse portiekwoning. De twee hebben een goede klik en goede afspraken gemaakt privacy. “Ik woon hier alleen en heb een kamer over”, legt Nicole uit. “Ik heb zelf veel gereisd en heb ook in het buitenland gewoond. Dus ik weet dat het lastig kan zijn om een land te leren kennen. Vanuit die gedachte leek het me mooi een internationale student die kamer aan te bieden.” Toen ze zich eenmaal had ingeschreven bij Hospi Housing ging het snel. “Ik vond het vrij schokkend dat er binnen een half uur al twintig mensen gereageerd hadden.”

Volgens de Landelijke Studentenvakbond LSVb is er een tekort aan 27.000 kamers en dat dreigt op te lopen tot 60.000 in 2030. “Het is een mooi initiatief van Hospi Housing, maar wel een druppel op een gloeiende plaat. We zien toch het liefst dat studenten een eigen kamer of studio kunnen huren.” Woordvoerder Midas Bosman van LSVb is wel blij dat een aantal gemeenten bezig is met het versoepelen van de regels voor kamerverhuur bij iemand thuis. “Het zou bijvoorbeeld makkelijker gemaakt moeten worden om als samenwonend stel een kamer te verhuren.”

Sinterklaas
Met name buitenlandse studenten en masterstudenten die tijdelijk naar een andere stad komen zien de hospita als een goed alternatief. Julia kan zich voorstellen dat vooral jongere studenten voor meer vrijheid zouden kiezen. “Maar voor mij is dit prima, want ik vind het fijn om mezelf helemaal onder te dompelen in de Nederlandse cultuur. We ontbijten niet samen, maar ’s avonds eten we wel vaak samen. En we hebben samen met de neefjes van Nicole Sinterklaas gevierd en onze schoen gezet. Dat kennen we niet in Finland.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×