Donderdagavond debatteerde de raadsleden over het voorstel van de Partij Sleutelstad. (Foto: Chris de Waard).

Leiden voert opkoopbescherming niet versneld in

Een voorstel van de Partij Sleutelstad om opkopers van woningen versneld de pas af te snijden, krijgt over twee weken niet voldoende steun in de Leidse gemeenteraad. Zoveel werd donderdagavond wel duidelijk bij de behandeling ervan in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Alleen de mede-indieners SP, PvdD, CU en SVL willen ook dat wethouder Terpstra nu al maatregelen neemt om het investeerders in Leidse woningen moeilijk te maken.

Fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad wil al langer dat Leiden het voortouw neemt in het nemen van woonbeschermingsmaatregelen: “Huizen zijn voor mensen, niet voor winst.” Die slogan wordt al langer gebruikt door activisten die ook willen dat er een einde komt aan het speculeren met vastgoed.

Wethouder Terpstra zegt de wens van de Partij Sleutelstad goed te begrijpen. “Volgens mij willen we allemaal hetzelfde, maar het is beter om te wachten op landelijke wetgeving. Zeker nu die aanstaande is.” Gemeenten kunnen sinds vorig jaar zelfstandig een opkoopbescherming invoeren, maar daar wil het college in Leiden niet aan.

“Er zijn allerlei maatregelen die in elkaar grijpen. We moeten dat als één pakket invoeren”, vindt Terpstra die daarbij onder meer verwijst naar de nog steeds voortdurende discussie rond verkamering. “Als we nu in bepaalde delen van de stad de opkoopbescherming invoeren, kunnen we daar later ook geen woningen meer laten verkameren.” Hij wil die zaken daarom juist in samenhang behandelen.

Volgens Terpstra wordt landelijke wetgeving nog deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd voor behandeling. Als die de wet aanneemt, moet het ook nog langs de Eerste Kamer en daar verwacht de Partij Sleutelstad opnieuw vertraging. “We praten hier al jaren over en in mei zijn de verkiezingen voor de Eerste Kamer, dus dat komt er ook nog tussen”, zegt Vos. De leden van Provinciale Staten kiezen na de Statenverkiezingen die in maart worden gehouden op 30 mei de Eerste Kamer.

Terpstra denkt dat het met die vertraging wel mee zal vallen: “Dit zijn geen grote controversiële wetsvoorstellen en ik zit bovendien nu niet op mijn handen. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen, zodat we het snel in kunnen voeren, zodra de landelijke wetgeving er is.”

Ondanks het gebrek aan steun dient de Partij Sleutelstad het voorstel over twee weken wel in tijdens de vergadering van de Leidse gemeenteraad op 2 februari.

Leiden Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×