Money, doekoe, flaka of floes. Wie alles wil weten over geld of poen kan terecht op het Geldfestival op woensdag 25 januari. (Foto: Gerry van Bakel).

Geldfestival: ontmoetingsplaats voor mensen met een smalle beurs

Geld maakt misschien niet gelukkig, maar het is wel makkelijk als je er genoeg van hebt. Marlies Tiepel van BuZz Leiden hoort in de Buurtontmoetingsplek in Leiden-Zuidwest steeds meer verhalen over gebrek aan geld. Woensdagmiddag 25 januari is er daarom een Geldfestival in speeltuin Westerkwartier.

“Wij merken op de werkvloer, bij Buzz Leiden, dat heel veel mensen geld tekort komen, armoede hebben,” zegt Tiepel die ontwikkelmakelaar is bij BuZz Leiden en probeert mensen vooruit te helpen. “Het zijn mensen met een smalle beurs, vaak een bijstandsuitkering of een kleine baan waarmee ze niet veel geld verdienen.” Buzz Leiden heeft een eigen financieel spreekuur in de BOP (Buurtontmoetingsplek), maar dat is niet voldoende. “Daarom organiseren we het Geldfestival.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel van Buzz Leiden.

Iedereen die hulp kan gebruiken bij grip krijgen op het eigen huishoudboekje, is welkom op het Geldfestival in de speeltuin aan de Ten Katestraat. “Veel mensen die bij ons komen, kennen de weg niet in de financiële wereld,” zegt Tiepel, “ze weten niet waar ze met hun vragen terecht kunnen en dat er allerlei organisaties zijn die willen helpen. Zoals de Voedselbank, Humanitas of Schuldhulpmaatjes. Er is armoede omdat ze niet veel geld hebben, maar ook omdat ze niet de juiste informatie hebben en de weg kennen. Vandaar het Geldfestival. Het is een middag om met hen kennis te maken. Verder is het ook gewoon een gezellige middag met lekkere hapjes en leuke activiteiten voor de kinderen, want ontmoeten is belangrijk.”

Buurtsoep
In haar werk als ontwikkelmakelaar bij welzijnsorganisatie BuZz Leiden komt Tiepel schrijnende voorbeelden tegen van mensen die verstrikt raken in het woud van toeslagen, minimaregelingen, schulden en pure armoede. “Onlangs hadden we nog een man die helemaal niets meer te eten had. Daar regelen we dan een tas eten voor bij de buurtwinkel. Of er komt een vrouw voor de buurtsoep waarvan je denkt die heeft nog niet ontbeten vandaag. Heel veel mensen hebben gebrek aan geld.”

Comfortzone
Tijdens het Geldfestival gaat het vooral om kennismaken, informatie geven en mensen uitnodigen een afspraak te maken om zaken uit te zoeken. Alle eerstelijns organisaties die hulp kunnen bieden, informatie en tips hebben staan op het festival. “Tijdens het festival kun je natuurlijk geen privacy-gevoelige informatie bespreken, het is vooral voor het eerste contact. We hopen de lijntjes wat korter te maken.” Tiepel snapt dat mensen zich wel eens schamen voor hun armoede en het lastig vinden om hulp te zoeken. Maar ze hoopt dat er veel mensen een kijkje komen nemen. “Soms moet je over je schaamte heenstappen en uit je comfortzone komen. Je ziet dan ook dat er meer mensen zijn die er gebruik van maken, en er zijn mensen die willen en kunnen helpen.”

Het Geldfestival is gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie is te vinden op de website van BuZz Leiden. Of kom naar de Buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan 15, die is elke werkdag open van 11.00-13.00 uur. Het Geldfestival is op 25 januari van 13.00-17.00 uur in de speeltuin Westerkwartier.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×