(Foto: provincie Zuid-Holland).

Ook provincie Zuid-Holland onderzoekt eigen slavernijverleden

De provincie Zuid-Holland laat door de Universiteit Leiden en het Verwey-Jonker Instituut onderzoek doen naar het eigen slavernijverleden. “De afschaffing van de slavernij is bijna 160 jaar geleden, maar in de samenleving werkt deze geschiedenis door”, aldus de provincie die denkt dat de onderzoeken eind juni afgerond zijn. De provincie Zuid-Holland wil met een nieuwe blik naar de geschiedenis kijken. En daarbij niet wegkijken van de minder mooie aspecten.

Er wordt onderzocht hoe er door de provincie geld werd verdiend aan slavernij en welke rol de bestuurders hierbij destijds innamen. Ook wordt gekeken hoe de structuren die toen zijn ontstaan doorwerken in de huidige samenleving. “Wat we onbewust ‘gewoon’ vinden, heeft vaak zijn wortels in de geschiedenis. Met deze kennis over het verleden en de effecten in het heden, willen we bouwen aan gelijke kansen in Zuid-Holland zodat iedereen die mee wil doen, ook mee kán doen”, aldus de provincie.

Het bronnenonderzoek naar geldstromen en rol van het toenmalige provinciale bestuur wordt uitgevoerd door Universiteit Leiden. Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt de doorwerking van het slavernijverleden. De resultaten worden in juni 2023 verwacht.

Dialoog
Onderdeel van het onderzoekstraject is het starten van een dialoog. De onderzoekers zijn benieuwd naar mensen die ervaringen willen delen over de manier waarop het slavernijverleden doorwerkt op het heden. Die gesprekken vinden waarschijnlijk in maart of april plaats. Wie mee wil praten kan dat aangeven via een mail aan kenniszuidholland@pzh.nl.

150 jaar
Hoewel het deze zomer officieel 160 jaar geleden is dat Nederland de slavernij in 1863 formeel afschafte in de koloniën, wordt door de nazaten van tot slaaf gemaakte mensen gerekend met een andere datum, namelijk 1873. Na de afschaffing van de slavernij werden de circa 45.000 slaafgemaakten op de Antillen en in Suriname nog tien jaar lang verplicht om door te werken op de plantages. Als compensatie voor de slavenhouders. Daarom wordt overal in ons land dit jaar uitgebreid stilgestaan bij het herdenken en vieren van  150 jaar keti koti (verbroken ketens).

Advertentie

Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×