In Leiden herinneren een gedenksteen bij de Morspoort en het naar Marinus genoemde hofje nog aan Van der Lubbe. (Foto: Marcel Antonisse, via Wikimedia)

Lichaam Marinus van der Lubbe onderzocht op vergiftiging

Het lichaam van Marinus van der Lubbe is in Duitsland opgegraven. Dat melden verschillende Duitse media. Een team van patholoog-anatomen gaat het stoffelijk overschot van de Leidenaar onderzoeken. Ze willen weten of de Nederlander was gedrogeerd.

Van der Lubbe staat bekend als degene die in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Het Rijksdaggebouw (Der Reichstag) is het Duitse parlementsgebouw in Berlijn. Het werd werd op 27 februari 1933 in brand gestoken en brandde helemaal af.

Het lichaam van Marinus van der Lubbe is eind januari in Leipzig opgegraven. De uitslag van het toxicologisch rapport wordt binnen enkele weken verwacht.

Einstein
Van der Lubbe was het eerste Nederlandse nazislachtoffer. Zijn daad en zijn dood hadden in Duitsland, in Nederland, en internationaal enorme gevolgen: de nazi’s wonnen een week later de Duitse verkiezingen, en onder meer Nobelprijswinnaar Albert Einstein nam door de brand en het proces tegen Van der Lubbe stelling tegen de nazi’s. Die maakten gebruik van de gelegenheid om de Duitse communisten zo goed als uit te roeien en hen op te sluiten in concentratiekampen.

Knokploeg
Van der Lubbe werd na de brandstichting gearresteerd en legde een bekentenis af. Na de oorlog ontstond twijfel over zijn schuld. Zo verklaarde een lid van de SA, de knokploeg van de nazi’s, in 1955 dat Van der Lubbe de brand niet kan hebben gesticht. De Rijksdag zou al hebben gebrand voordat hij er aankwam.

Onthoofd
De opgraving van zijn lichaam gebeurde oorspronkelijk op initiatief van een stichting die historische graven onderhoudt. Die wilde met zekerheid vaststellen dat het stoffelijk overschot van Van der Lubbe is, om er vervolgens een gedenkteken te plaatsen. Aan de hand van het lichaam is vastgesteld dat het inderdaad om de Nederlander gaat. Hij werd in 1934 namelijk door nazi’s onthoofd.

Wandeling
Het is negentig jaar geleden dat Van der Lubbe de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Daarom vindt op zondagmiddag 26 februari in Leiden de Marinus van der Lubbe-wandeling plaats. Daarmee wordt Van der Lubbe (1909-1934) herdacht als activist en eerste Nederlandse nazislachtoffer. De wandeling, met toespraken, begint om 14.00 uur bij de gedenksteen voor Van der Lubbe bij de Morspoort. Hierna zullen plekken bezocht worden die belangrijk waren in het leven van Marinus van der Lubbe.

Omstreeks 15.30 uur eindigt de wandeling bij Resistor in Vrijplaats Leiden aan de Middelstegracht 36. Daar is ook een afsluitende discussie over hedendaags extreemrechts. Deelname aan de wandeling is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×