Potentiële kopers en huidige buurtbewoners kwamen een kijkje nemen naar de planpresentatie van het P.J. Blokhof. (Foto: Chris de Waard)

Ontwikkelaar: 'P.J. Blokhof wordt intieme wereld met twee mooie binnentuinen'

De 39 woningen in het P.J. Blokhof, waarvan de bouw waarschijnlijk dit najaar van start gaat, worden waarschijnlijk een van de laatste ‘grondgebonden’ woningen die in Leiden gebouwd gaan worden.

Om te kunnen voldoen aan de enorme woningbouwopgave, gaan bouwprojecten overal in de stad vooral flink de hoogte in, maar tussen de bestaande huizen aan de P.J. Blokstraat en de Zoeterwoudsesingel passen geen appartementen. Ontwikkelaar FSD bouwt er twee hofjes op de plek waar nu nog een enorme oude loods staat.

“We hebben gekeken naar nieuwbouw met een zachte, warme uitstraling en twee mooie binnentuinen”, zegt Fransje Sprunken tijdens de informatiebijeenkomst die haar bedrijf woensdag organiseerde in de bovenzaal van Brasserie de Poort.

Naamgever Fransje Sprunken van ontwikkelaar FSD vertelt over het P.J. Blokhof dat haar bedrijf de komende jaren realiseert bij de gelijknamige straat.

Het nieuwste Leidse hof bestaat eigenlijk uit twee openbaar toegankelijke hofjes met elk een eigen naam. Het Sophia Antoniadishof en het Sonja Witsteinhof. Genoemd naar twee Leidse professoren. Sophia Antoniadishof was in 1929 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Sonja Witstein was vanaf 1975 hoogleraar letterkunde in Leiden.

Koopprijs
In het kleine hof komen dertien sociale huurwoningen. FSD is nog in onderhandeling met een Leidse corporatie waaraan de woningen te zijner tijd kunnen worden overgedaan. Het grote hof telt 26 koopwoningen in verschillende maten en prijzen. Goedkoop zijn ze niet. De kleinste woningen krijgen twee verdiepingen en komen aan de kant van de Zoeterwoudsesingel. Daarvoor is de voorlopige koopprijs nu vastgesteld op een kleine vijf ton. Daardoor krijgen kopers dan 89 vierkante meter woonoppervlak. De huizen aan de twee korte zijdes van het grote hof krijgen een verdieping extra en gaan voor een slordige acht ton van de hand. Aan de straatkant worden de huizen vier etages en betaal je zo’n 940.000 euro.

  • De woningen aan de straatkant krijgen vier etages
    De woningen aan de straatkant krijgen vier etages
  • De woningen aan de kant van de tuinen krijgen twee etages
    De woningen aan de kant van de tuinen krijgen twee etages
  • In het kleine hof komen sociale huurwoningen
    In het kleine hof komen sociale huurwoningen

55.000 euro
Alle koopwoningen krijgen ook een berging voor het stallen van fietsen. Bij de sociale huurwoningen komt een gemeenschappelijke fietsenstalling. Wie een auto heeft en wil houden, is aangewezen op een parkeerplek in de zestien meter hoge parkeergarage die als buffertussen het Shell pompstation en de woningen wordt gebouwd. Voor ongeveer de helft van de koopwoningen is daar een parkeerplek. Die moet wel worden gekocht. Prijs: 55.000 euro per stuk.

Parkeren
De overige bewoners kunnen gebruik maken van een huurauto van Europcar. Dat is het autoverhuurbedrijf dat een plekje bij de parkeergarage houdt en binnenkort verdergaat als Avis Autoverhuur. Parkeervergunningen zijn voor de toekomstige bewoners niet beschikbaar. De wijk hoeft daarom niet bang te zijn voor vreemdparkeerders. Sprunken: “Avis zit aan de rand van de stad en houdt hier kleine parkeerhub aan. Daarmee zit er een soort deelmobiliteit in het bouwplan.”

Bezwaren
Sprunken hoopt dat de sloop van de oude hal na de zomervakantie kan beginnen. “We hebben heel veel geparticipeerd en heel veel mensen gesproken, dus ik hoop dat we goed genoeg hebben geluisterd en dat er dus geen bezwaren komen.” Aannemingsbedrijf Niersman gaat de woningen bouwen en denkt ze na ongeveer anderhalf jaar bouwtijd op te kunnen leveren.

Leiden Maatschappij P.J. Blokhof


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×