Winand Steggerda (LSF), wethouder Fleur Spijker en Martijn Peetsold (Topsport Leiden). (Foto: Robbert Beurse)

LSF en Topsport Leiden: iedere club moet een vertrouwenscontactpersoon hebben

De Leidse Sport Federatie (LSF) en Topsport Leiden willen dat iedere sportvereniging in de Sleutelstad een vertrouwenscontactpersoon (VCP) krijgt. Dat laten ze weten in een ‘ongevraagd advies’ dat woensdagmiddag is overhandigd aan sportwethouder Fleur Spijker. Op dit moment heeft ongeveer de helft van de Leidse sportclubs een ‘VCP’. De organisaties zien het liefst dat Spijker de andere helft dwingt om hetzelfde te doen.

“Een groot aantal verenigingen heeft al grote stappen gemaakt. Maar om veilig te kunnen sporten vinden wij het belangrijk dat alle verenigingen de beschikking over een VCP hebben. De gemeente kan hier een stimulerende en het liefst zelfs dwingende rol in spelen, door het hebben van een VCP als voorwaarde te stellen bij de huurovereenkomst van sportaccommodaties”, zegt LSF bestuurslid Winand Steggerda.

Robbert Beurse in gesprek met Winand Steggerda (LSF) en wethouder Fleur Spijker over het advies.

Dwingen
Ook de wethouder ziet het belang van een vertrouwenscontactpersoon, maar gaat liever niet zover dat de functie afgedwongen wordt. “Dwingen is zo negatief. Wij bekijken het liever positief: hoe kunnen we de andere verenigingen stimuleren? Hierover ga ik graag het gesprek aan met de schrijvers van dit advies”, zegt Spijker.

Hoop
Dat de helft van de sportverenigingen nog geen vertrouwenscontactpersoon heeft, baart de LSF en Topsport Leiden grote zorgen. “Ze denken: bij ons is dat niet nodig. Maar helaas is er een groot verschil tussen hoop en werkelijkheid. Je hoopt dat je het als vereniging nooit nodig hebt, maar de werkelijkheid is dat je dit niet kunt voorspellen.”

Externe VCP
In het document staat meer dan alleen het verzoek om verenigingen te motiveren om een VCP te benoemen. “Als het niet lukt om een geschikt persoon binnen de vereniging te vinden, zou er een externe VCP beschikbaar moeten zijn. Iemand van buiten waar je naartoe kunt stappen wanneer je in vertrouwen wilt spreken over misdragingen binnen je vereniging”, legt Steggerda uit. Ook hier staat Spijker achter. “Dat lijkt ons een heel goed idee. Hiervoor zou je kunnen denken aan iemand binnen de gemeente of juist iemand van de LSF of Topsport Leiden”, zegt ze in een eerste reactie.

Intervisie
Het derde en laatste advies van de organisaties aan de gemeente is om sportverenigingen te stimuleren bij elkaar op bezoek te gaan. “Organiseer een ‘intervisie’. Kijk hoe andere verenigingen de route naar een VCP hebben ingericht. Dat houdt je scherp en biedt de mogelijkheid om van elkaar te leren.”

Gesprek
De sportwethouder is niet verplicht om iets met het ‘ongevraagde advies’ te doen. “Maar dat doen we natuurlijk wel. Ik ben juist blij dat de betrokken partijen meedenken en met een advies komen. Hierover gaan we verder in gesprek”, belooft Spijker. Ook de schrijvers van het advies hebben er vertrouwen in dat de gemeente het advies niet zomaar naast zich neerlegt. “Sporten is gigantisch leuk, maar het moet wel veilig blijven”, sluit Steggerda de korte bijeenkomst die rond de overhandiging was georganiseerd af.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×