De Leidse huisarts Walter Schrader is dinsdag niet in zijn praktijk te vinden, maar in de Tweede Kamer. Daar biedt hij een petitie aan tegen medicijnverspilling. De petitie is zo’n 21.000 keer ondertekend en roept op tot het toestaan van het inzamelen van medicijnen en het opnieuw uitdelen daarvan, bijvoorbeeld aan landen in nood.
Jaarlijks wordt er voor ruim 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid, stelt de huisarts. Hergebruik van medicijnen is namelijk verboden. Dat geldt zelfs voor pillen die nog in de verpakking zitten.
Schrader kwam in verzet en zamelde samen met andere huisartsen en apothekers medicijnen in die naar Oekraïne werden gebracht. Daar zijn de extra medicijnen sinds de Russische invasie hard nodig. “Die actie liep door heel Nederland. Huisartsen, apothekers, ziekenhuizen. Ze leverden spontaan allemaal medicatie in. Die werden door professionals naar een centrum in Oekraïne gebracht.”
Celstraf
Dat werd een halt toegeroepen door een brief van de branchevereniging van apothekers (KNMP). “Daarin stond dat we kans hadden op een boete van 150.000 euro of een gevangenisstraf van acht jaar als we doorgaan met die actie”, legt Schrader uit in West Wordt Wakker op Radio West.
“Die brief is naar alle apothekers gegaan en is als een lopend vuurtje rondgegaan. Daardoor bloedde die inzamelingsactie dood. Mensen durfden dat natuurlijk niet meer. Dat is eeuwig zonde en dat heeft denk ik heel veel mensenlevens gekost en veel ellende veroorzaakt. Dat vind ik schandalig.”
Centraal depot
Volgens Schrader is het geen hergebruik van medicijnen, maar slechts gebruik van medicijnen die nog prima kunnen worden gebruikt en zelfs nog dicht zitten. “Maar er is een wet die zegt dat dat niet mag. Omdat er iets met die medicatie zou kunnen zijn gebeurd, waardoor het niet meer werkzaam of zelfs onveilig zou kunnen zijn”, zegt Schrader, die daar zelf niet in gelooft.
Volgens hem heeft internationaal onderzoek uitgewezen dat de meeste van die medicijnen nog goed te gebruiken zijn. Hij wil daarom dat er een centraal depot komt – ‘met professionals’ – waar de medicijnen die anders worden vernietigd, worden onderzocht. Nog bruikbare pillen moeten vervolgens worden hergebruikt.
Drinkwater
Hij roept de Tweede Kamer dan ook op tot een soort gedoogconstructie. “Zodat je die wet vermijdt.” Als bijeffect denkt Schrader dat er dan minder medicijnen in het riool en het drinkwater terechtkomen. “Mensen gaan niet in de rij staan om medicijnen terug te brengen die anders toch worden vernietigd.”
De petitie is bijna 21.000 keer ondertekend. “We moeten gewoon laten zien dat we op een vredige en creatieve manier dit probleem aan de kaak willen stellen. Laten we hier een gidsland in zijn en het goed regelen.”
Coronavaccins
Het is niet de eerste actie die Schrader ondernam. Eerder startte de Leidenaar al een petitie tegen het weggooien van coronavaccins. Die vaccins zouden volgens hem naar Afrika moeten worden gestuurd, omdat daar tekorten zijn.
Een maand na die petitie werd er brand gesticht bij zijn praktijk. Een paar dagen later zat er een kogelgat in z’n voordeur. Die actie kwam vermoedelijk van mensen die tegen de coronavaccinaties zijn, bleek uit een brief die ze hem ook stuurden.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907