Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest (Foto: Maxime Kok)

Discussie over vrijgekomen geld bibliotheek in gemeente Oegstgeest

Bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst houdt de bibliotheek in Oegstgeest ruim tachtig duizend euro over per jaar. De bibliotheek wil dit bedrag graag inzetten voor een verbetering van de dienstverlening, maar binnen de gemeente Oegstgeest is het nog onduidelijk of zij dit plan mogen uitvoeren. Verschillende partijen willen dit geld graag elders inzetten.

De nieuwe huurovereenkomst van de bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest valt voordelig uit. Per jaar besparen ze hiermee 82.900 euro. De bibliotheek wil dit financiële voordeel graag inzetten voor een verbetering van de dienstverlening met langere openingstijden en meer personeel. “Er is nu eigenlijk een onderbezetting. We hebben een te hoog bezoekersaantal op een beperkt aantal openingsuren,” zegt Margo Slot namens Bibliotheek Bollenstreek. Ook zouden ze willen investeren in een uitbreiding van het assortiment.


Raadsleden Vellema (D66), Sepers (PrO) en Spaargaren (lijst Spaargaren) en bibliotheekmanager Margo Slot over het vrijgekomen geld.

Een uitwerking van dit plan kwam donderdagavond ter sprake in een commissievergadering van de gemeente Oegstgeest. Hier bleek alleen dat niet alle partijen hetzelfde denken over het doel van dit geld. Sommige partijen zijn het eens met de plannen van de bibliotheek, maar andere partijen zien dit geld liever naar andere gemeentelijke plannen gaan. Een compromis zou ook nog mogelijk zijn, waarbij het bedrag opgedeeld wordt.

René Sepers namens Progressief Oegstgeest is het eens met de plannen van de bibliotheek. “Wat wij belangrijk vinden is om dat geld terug te laten vloeien naar de bibliotheek,” zegt Sepers. Volgens Sepers is de bibliotheek vaak als eerst het slachtoffer van bezuinigingen en daarom vindt hij het gepast om dit voordeel juist te investeren in de verbetering van de bibliotheek. “Wij denken dat het blijven investeren in de sociale infrastructuur even belangrijk is als het investeren in fysieke infrastructuur.”

Die fysieke infrastructuur is waar tegenstanders het geld liever naartoe zien gaan. BvNL en de fractie Spaargaren wijzen op de komende investeringen in infrastructuur die nodig zijn in het dorp en zien dit vrijgekomen geld hier goed tot zijn recht komen. “We hebben vastgesteld, ook met de coalitie, dat we een achterstand hebben in weg- en rioolonderhoud en bruggen. Daar moet je echt in investeren, maar daar hebben we nog niet genoeg geld voor,” zegt Sven Spaargaren van fractie Spaargaren. Hij is van mening dat de bibliotheek al goed functioneert en ziet de plannen die de bibliotheek wil doorvoeren als verbeteringen.

Naast de voor- en tegenstanders zijn er ook partijen die op zoek zijn naar een compromis, ook binnen de coalitie. D66 en oppositie partij CDA zien liever een middenweg in de bestemming voor het geld. Lydie Vellema van D66 noemt het een duivels dilemma: “Aan de ene kant staat in het coalitie akkoord dat meevallers worden geïnvesteerd in het meerjarenplan van de gemeente. Aan de andere kant staat daar ook in dat we graag een verbreding van de dienstverlening van de bibliotheek zien.” Vellema ziet graag wel een uitbreiding in werknemers bij de bibliotheek. Langere openingsuren ligt daarentegen nog ter discussie.

Donderdagavond zijn er nog geen concrete besluiten gemaakt over het vrijgekomen geld van de bibliotheek. Donderdag 23 maart wordt er in de gemeenteraad verder vergaderd over het doel van het financiële voordeel.

Maatschappij Oegstgeest Bibliotheek Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×