Het project LEAD Leiden. (Impressie: RED Company)

Raad van State: Woontorens langs Willem de Zwijgerlaan mogen

Omwonenden en bewonersvertegenwoordigers die bezwaar hadden gemaakt tegen het bestemmingsplan dat de bouw van drie torenflats langs de Willem de Zwijgerlaan mogelijk maakt, zijn door de Raad van State in het ongelijk gesteld. Hun bezwaren zijn ongegrond verklaard. Dat blijkt uit de uitspraak die de hoogste bestuursrechter van ons land woensdagmorgen bekend heeft gemaakt. De bezwaarmakers vonden het plan veel te massaal en qua hoogte niet passend in de omgeving. Ook vrezen ze onder meer parkeer- en verkeersoverlast in de omliggende wijken en op de toegangswegen.

Dat betekent dat de Rotterdamse projectontwikkelaar RED Company door kan met het plan LEAD Leiden. Tot spijt van onder andere Nick Smit. De bewoner van Groenoord-Noord nam in 2019 het initiatief voor een referendum tegen de bouwplannen. Daarvoor waren minstens 5.000 ondersteunende verklaringen nodig, maar de teller bleef steken op 4.022. In mei 2021 liet de Leidse gemeenteraad zich ook weinig gelegen liggen aan 182 ingediende bezwaren. Het plan werd met slechts marginale aanpassingen vastgesteld.

Smit: “Hoewel het teleurstellend is dat het beroep ongegrond is verklaard, is het fijn dat er duidelijkheid is. Dat maakt dat een periode van vier jaar kan worden afgesloten. Ik feliciteer RED Company met de uitspraak en wens ze veel succes met de verdere realisatie van hun plan.”

Nanne de Ru van RED Company reageert verheugd: “Het is goed dat er nu een uitspraak ligt en dat wij verder kunnen met deze ontwikkeling. Wij kijken er naar uit om LEAD in goed overleg met de omgeving en de gemeente te realiseren.”

Bouwwethouder Julius Terpstra over LEAD Leiden waarvan de bouw in 2024 echt van start gaat.

Al voor de zomer van 2021 stelde de Leidse gemeenteraad het bestemmingsplan, dat de bouw van de woontorens mogelijk maakt. Daarin komen 580 (sociale) huur- en koopappartementen met eronder nog enkele honderden parkeerplekken en gemeenschappelijke voorzieningen. De torens worden respectievelijk 65, 85 en 115 meter hoog en komen op de plek van het oude KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta. Er komen rond de torens ook winkels, maatschappelijke voorzieningen en een nieuw KPN-schakelstation.

De hoogste bestuursrechter heeft alle bezwaren ongegrond verklaard. Wel krijgen de bezwaarmakers hun proceskosten vergoed, omdat de gemeente na een eerste rechtszitting nog het een en ander over het project te verduidelijken had. Hierdoor was volgens de uitspraak van vanmorgen een tweede zitting nodig en kon de Afdeling bestuursrechtspraak niet onmiddellijk na de eerste zitting al uitspraak doen in deze zaak.

Bouwwethouder Julius Terpstra wil de uitspraak eerst grondig bestuderen en reageert later vandaag.

Leiden Maatschappij Politiek LEAD


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×