(Foto: Robbert Beurse)

Leiderdorp maakt kaarten met verkeersveilige routes voor leerlingen

De Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen heeft maandagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering een verklaring afgelegd namens het college van burgemeester en wethouders over het ongeluk waarbij op vrijdagmorgen 10 maart de 12-jarige Nino van der Zeeuw om het leven kwam.

De jongen fietste die ochtend naar school toen hij op de hoek van de Rietschans en de Touwbaan op bedrijventerrein De Baanderij werd aangereden door een vrachtwagen. “Wij leven intens mee met het onvoorstelbare verdriet van de familie van het slachtoffer”, zei Driessen. “Deze dramatische gebeurtenis heeft enorm veel losgemaakt in onze samenleving.”

Routekaarten
In afwachting van de uitkomsten van het nog lopende politieonderzoek en de resultaten van het externe onderzoek naar mogelijkheden om op korte termijn veiligheidsmaatregelen te nemen in het drukke gebied, wil de gemeente alvast een aantal zaken oppakken. Zo is het  college inmiddels in gesprek met verschillende partijen in de omgeving. “Samen met de wethouder verkeer ben ik vorige week opnieuw op bezoek geweest bij de directeur van de Leo Kannerschool. Met de directie van de school is afgesproken dat de gemeente praktische routekaarten laat ontwikkelen voor leerlingen, waarop ze zien welke route ze kunnen fietsen om deze knelpunten zoveel mogelijk te vermijden”, zei Driessen.

Fietspaden
Verkeerswethouder Bob Vastenhoud is ook in gesprek met de ondernemers aan de Rietschans. Driessen: “Zij hebben immers de hele dag te maken met de situatie en hebben wellicht ook ideeën of suggesties voor aanpassingen op hun eigen grond.” Op gemeentegrond is er geen ruimte om aparte fietspaden aan te leggen. De grond naast de weg is namelijk eigendom van de daar gevestigde bedrijven en niet van de gemeente.

Verkeersveiligheid
De gemeente Leiderdorp werkt al geruime tijd aan een plan om De Baanderij toekomstbestendig te maken. Verbetering van de verkeersveiligheid is volgens Driessen een wezenlijk onderdeel van die transformatie. “Het college voelt de enorme druk vanuit de samenleving en vanuit de gemeenteraad om iets aan de verkeersveiligheid te doen. Gelooft u mij. Wij voelen deze urgentie maar al te goed en begrijpen de emoties die hiermee gepaard gaan.”

Meldingen
De gemeente laat ook in kaart brengen welke verkeersveiligheid er door zijn ontvangen over de verkeerssituatie bij de Rietschans. “Laat ik vooropstellen dat deze verkeerssituatie voor de gemeente ook ongewenst is. Een industrie- en bedrijventerrein categorie 3 wil zeggen dat er heel veel zwaar vrachtverkeer rijdt, niet ingericht op fietsers, met ook nog eens een middelbare school en woningen in de nabijheid en de school aan de rand van dit gebied”, aldus de verklaring die de burgemeester voorlas.

Petitie
Na het dodelijke ongeval is door inwoners van Leiderdorp ook de petitie ‘Maak de Rietschans/Touwbaan in Leiderdorp veiliger‘ gestart. Deze is al bijna 15.000 keer ondertekend. “Wij bieden de initiatiefnemers graag de gelegenheid om de petitie aan te bieden aan het gemeentebestuur of aan degene die zij wensen”, zei burgemeester Driessen nog. “Wij realiseren ons heel erg goed dat de samenleving behoefte heeft aan informatie en antwoorden. En zodra er meer duidelijkheid is over de adviezen van de deskundigen en de eventueel te nemen stappen, zullen we hierover met u, maar ook uiteraard met onze inwoners, in gesprek gaan.”

Namens de gemeenteraad sprak nestor van de gemeenteraad Hugo Langenberg ook zijn medeleven uit aan de moeder, familie en vriendjes en vriendinnetjes van Nino. “Een klein jongetje uit het leven gerukt, op weg naar school, op weg naar een rest van een prachtig leven. Het is helaas niet zo geschiet.”

Leiderdorp Maatschappij Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×