(Video: Robbert Beurse en Irma de Vries)

Mammoetgehaktbal is echt: 'Dit is geen 1 aprilgrap'

De timing is op zijn minst ongelukkig te noemen, maar toen het Rijksmuseum Boerhaave eind maart bekendmaakte dat ze tijdelijk een giga gehaktbal, gemaakt van mammoetvlees, tentoonstellen waren ze bloedserieus. De bal is sinds deze week te zien in de foyer van het museum.

“Het is geen 1 aprilgrap. Tot 21 april kun je de gehaktbal komen bekijken in ons museum en daar zijn we enorm trots op”, vertelt conservator Bart Grob. De bal is gemaakt door het Australische biotechbedrijf Vow. Uit het DNA van een mammoet kweekten ze voldoende spiermateriaal om er een gehaktbal ter grote van een voetbal van te draaien.

Dierenleed
Het idee voor een bal van mammoetvlees ontstaat als wetenschappers en een reclamebureau nadenken over vlees eten in de toekomst. “Vlees eten is gewoon erg lekker. Als we dat in de toekomst willen blijven doen, zonder dierenleed of enorme veestapels, zullen we moeten gaan nadenken over alternatieven. Kweekvlees is hiervan een goed voorbeeld.”

Incompleet
De laatste mammoet liep zo’n vierduizend jaar geleden rond op aarde. Uit gevonden resten zijn grote delen van het DNA van de voorvader van de olifant gehaald. “Maar niet alles. De ‘gaten’ in het DNA hebben we opgevuld met stukjes DNA van de Afrikaanse olifant die het meest verwant is aan het prehistorische dier. Door te knippen en plakken met DNA hebben we de mammoet compleet gemaakt. Het stukje code voor myoglobine (eiwit dat vlees kleurt) hebben we in schapencellen verder laten groeien”, zegt Grob.

Proeven
Wie snel een kaartje voor het museum koopt om een hapje van de mammoetbal te proeven komt bedrogen uit. “Ten eerste is deze bal bewerkt om hem te kunnen bewaren. Hij zit vol met plastic, dus je kunt hem niet eten. Daarbij komt dat het in Europa nog niet is toegestaan. Er wordt momenteel onderzocht of je kweekvlees, helemaal van uitgestorven diersoorten, veilig kunt eten”, legt Grob uit. In sommige Aziatische landen en in de Verenigde Staten is het eten van kweekvlees wel mogelijk. De conservator bekend dat hij nog niet in het vliegtuig is gesprongen om zelf te proeven. “Maar ik ben wel nieuwsgierig hoe het smaakt”, grapt hij.

De gehaktbal van mammoetvlees is van donderdag 6 april tot en met vrijdag 21 april te zien in de foyer van Rijksmuseum Boerhaave.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×