Een mens heeft suiker nodig. Volgens het Voedingscentrum zo’n 90 gram per dag. Maar in veel producten zitten verborgen suikers. Teveel suiker kan leiden tot overgewicht en dat kan weer leiden tot diabetes type II. Anders eten en meer bewegen kan helpen. Zo betogen een leefstijlcoach en een wandelcoach in Gezond071.
Ron Marcus werkt in de supermarktbranche waar hij lange dagen maakt en daardoor onregelmatig eet en niet altijd een gezond keuze maakt. Hij krijgt diabetes type II. Marcus besluit het over een andere boeg te gooien. Hij gaat meer bewegen, vooral wandelen en anders eten. Nu is hij ook wandelcoach en begeleidt andere mensen die kampen met diabetes type II. “Binnenkort begint weer de Nationale Diabetes Challenge. Ik organiseer twee groepen in Oegstgeest en een in de Stevenshof. Twintig weken lang, elke week een wandeling.”
Het begint met kleine stappen, zegt ook leefstijlcoach Mirjam van Eijk. Ze wil suiker niet in het verdomhoekje plaatsen of als enige boosdoener aanwijzen voor overgewicht. “Ik ga voor balans, 80 procent gezond, 20 procent iets minder. Je mag af en toe best dat koekje. Als je daarnaast maar zorgt voor een gezonde, voedzame basis.”
Presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel in gesprek met wandelcoach Ron Marcus en leefstijlcoach Mirjam van Eijk over suikergewenning, diabetes en wandelen.
“Hoe langer het duurt voordat het suiker in je bloed komt, hoe beter het is”, zegt Van Eijk. “Fructose moet eerst naar de lever, terwijl glucose direct naar je bloed gaat.” Marcus kan het beamen. “In die chocolade-eieren hier op tafel zitten de snelle suikers.” Maar Van Eijk wil het daarom niet slecht noemen. “Kijk naar het transportmiddel waarmee suiker je lichaam binnenkomt. Zit het in een stuk fruit dat ook vezels en vitamines bevat, dan is dat goed. Als het in een roze koek of een paasei zit, dan is die verpakking niet leeg, want het levert nog steeds energie op, maar het voegt niets toe aan je lichaam.”
Diabetesfonds
Wie diabetes heeft moet helemaal oppassen met wat en wanneer je eet. Bij diabetes type I maakt het lichaam niet de noodzakelijke insuline aan die ervoor zorgt dat glucose wordt opgenomen in de lichaamscellen. Mensen met deze aandoening, moeten daarom insuline spuiten of via een pompje toedienen. In deze aflevering van Gezond071 is die vorm van diabetes buiten beschouwing gebleven. Kijk voor meer informatie over diabetes type I op de website van het Diabetesfonds.
Etiketten
Marcus heeft diabetes type II en het goede nieuws daarbij is, dat een gezonde leefstijl kan bijdragen aan vermindering of zelf helemaal kwijtraken van klachten en minder of geen medicijngebruik. “Je lichaam is een motor, die moet wel gevoed worden. Ik houd van lekker eten, dus ik vind het nog steeds moeilijk om gezond te eten. Daar moet ik blijven letten. Ik kies voor eiwitten en vetten en minder koolhydraten. Ik kijk op de verpakking zodat ik onder de vijf procent aan suiker blijf. En ik heb ook hulp van een diëtiste.”
Etiketten leren lezen is belangrijk als je gezonder wilt gaan eten. Van Eijk heeft daar een goede tip voor. “Kijk naar de eerste vijf ingrediënten, als daar een vorm van suiker staat, is het misschien beter om het te laten staan. Of wees er in ieder geval bewust van dat je iets eet met veel suiker. ”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907