bastaardsatijnrups
Een nest vol bastaardsatijnrupsen. (Foto: Hecht GGD HM)

Bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk, bultjes en blaasjes

Hecht GGD Hollands Midden waarschuwt voor de bastaardsatijnrups. Dat harige beestje zorgt op het strand en in de duinen voor de nodige overlast. De rups heeft brandharen die heftige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen veroorzaken. Ook (huis)dieren kunnen dit soort klachten krijgen.

“Als je toch contact hebt gehad met brandharen, probeer dan te voorkomen dat ze zich verder over je lichaam verspreiden. Strip je huid direct na blootstelling met plakband, spoel daarna je huid en ogen met lauw water goed af”, adviseert Hecht. “En was kleding die besmet is met brandharen liefst op zestig graden in de wasmachine.”

De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine tot zwarte kleur, is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en heeft kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Oudere rupsen hebben twee opvallende oranje ‘wratten’ bovenop en aan beide zijden witte toefjes over het gehele lijf. Met die weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking makkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Er hoeft niet altijd rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden.

Brandharen
Contact met de brandharen van de rupsen moet dus voorkomen worden. Blijf daarom uit de buurt van nesten en spinsels in het duingebied. Dat geldt ook voor oude nesten, want ook daar kunnen nog brandharen in zitten. Hecht adviseert bij een bezoek aan natuurgebieden waar de bastaardsatijnrupsen voorkomen te zorgen voor goede bedekking van de hals, armen, benen en ogen. “En ga niet op de grond zitten.”

Gezondheidsklachten
Binnen een paar uur na contact met brandharen kunnen de volgende klachten optreden:
• (Hevige) jeuk.
• Bultjes of blaasjes.
• Roodheid en ontstekingen.
• Rode, dikke en/ of ontstoken ogen.
• Ook kun je overgeven, duizelig zijn, koorts of luchtwegklachten hebben zoals een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid.

Meestal verdwijnen klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba verlichting geven. Als de klachten niet verdwijnen of als ze ernstig zijn, bel dan je huisarts.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×