Wie oorlogsgraven zegt, denkt wellicht aan grote velden met witte kruisen. Waar talloze – vaak jonge – militairen liggen. Maar ook op begraafplaats Rhijnhof zijn oorlogsgraven te vinden. Donderdag 4 mei geeft onderzoeker Ruurd Kok er een rondleiding en vertelt de verhalen van de mensen die er begraven liggen.
Rhijnhof heeft acht oorlogsgraven, erkend door de Stichting Oorlogsgraven Nederland, vertelt Wil van der Blom, voorman Buitendienst van de begraafplaats. Daarnaast zijn er nog zo’n acht of negen graven van slachtoffers van de oorlog. De graven hebben ‘gewone’ grafstenen, zoals je die ook elders op particuliere begraafplaatsen ziet. “Binnenkort krijgt een oorlogsgraf een wit kruis omdat de huidige steen niet meer leesbaar is”, zegt Van der Blom.
Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Wil van der Blom, voorman Buitendienst van begraafplaats Rhijnhof over de oorlogsgraven.
“De stichting maakt onderscheid tussen de graven van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de oorlog. Oorlogsslachtoffers zijn militairen of burgers die zijn gedood tijdens uitvoering van hun taak tegen de bezetter. Slachtoffers van de oorlog kwamen om bij bombardementen en beschietingen.” Voor Van der Blom heeft dat onderscheid geen betekenis. “Wij maken geen onderscheid wat betreft belangrijkheid.”
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag begraafplaats Rhijnhof nog in de gemeente Oegstgeest. Pas later is het bij Leiden gekomen. Gedurende de oorlogsjaren kwam er steeds meer gebrek aan noodzakelijk materiaal. “We hebben wel eens oude deuren aangetroffen, waarop mensen zijn begraven. Omdat er geen hout meer was voor een kist.”
Verhalen
Op donderdag 4 mei van 13.00-14.30 uur wandelt kenner Ruurd Kok langs graven uit de Tweede Wereldoorlog op begraafplaats Rhijnhof. Hij zal vertellen over de oorlogsgraven, de strijd in de meidagen, over gefusilleerde verzetsmensen, kampslachtoffers en burgers die omkwamen bij geallieerde bombardementen. Er is een limiet aan deelnemers die middag. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via info@rhijnhof.nl of 071–532 06 09 / keuzemenu 2. Na aanmelding ontvangen deelnemers een bevestiging.
Mocht de rondleiding vol zitten, dan kunnen belangstellenden op een ander tijdstip zelf langs de diverse graven lopen. In het theehuis bij de ingang van Rhijnhof is een plattegrond verkrijgbaar en informatie.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907