(Foto: Rob van Dullemen)

Dodenherdenkingen live op Sleutelstad TV

Op verschillende momenten en plekken wordt donderdag in Leiden stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog. Sleutelstad TV doet live verslag van de herdenkingen. Hieronder een overzicht van de dodenherdenkingen in Leiden en omstreken.

13.00 uur: De Stem van Leiden: het verhaal van Donald de Marcas, die een rijke carrière heeft gehad als hoorspelacteur, omroeper/presentator, zanger, cabaretier en nieuwslezer. Veel mensen kennen zijn stem dan ook van de radio. Wat veel mensen niet weten, is dat hij in 1933 in Leiden geboren werd in een Joods gezin. Hij had een prettige jeugd in Leiden tot de oorlog begon.

In het gesprek met Cees Meijer van De Stem van Leiden van mei 2021 spreekt De Marcas over het begin van de oorlog, het onderduiken, de terugkeer naar Leiden en het hervatten van het ‘normale’ leven. Al deze gebeurtenissen grijpen hem nog steeds zichtbaar aan, maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn indrukwekkende verhaal te delen.

De Marcas overleed eind maart dit jaar op 89-jarige leeftijd.


Voorzitter van de dodenherdenking Leiden Ton Kohlbeck over het programma.

15.00 uur: Bij het monument aan het Haagsche Schouw. Burgemeester van Leiden Henri Lenferink is de hoofdspreker. Ook leggen de burgemeesters van Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk kransen bij het monument.

17.00 uur: Bij het monument de Naald in de Kooi, door woningbouwvereniging de Sleutels.

18.30 uur: Herdenkingsdienst in de Pieterskerk. Geert Mak (journalist, docent, hoogleraar en schrijver) is de hoofdspreker. Na afloop is er een stille tocht naar het bevrijdingsmonument bij molen De Valk.

20.00 uur: Twee minuten stilte met aansluitend een voordracht van staddichter Zoë van de Kerkhof. Vervolgens is er de gelegenheid om kransen neer te leggen.

Sleutelstad TV is te zien via KPN kanaal 1421, T-Mobile kanaal 866 en Ziggo kanaal 46. Online kijken kan via Sleutelstad.tv.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×