Joëlle en Eveline in de Meelfabriek. (Foto: Gerry van Bakel)

Podcastserie over inclusie in de Meelfabriek: 'ik vind het nu al fantastisch'

“Ik wilde altijd politievrouw worden, maar dat kan niet met mijn beperking”, zegt Eveline met de openhartigheid die haar zo kenmerkt. “Ik heb altijd al in de horeca willen werken”, zegt Joëlle die haar doel duidelijk voor ogen heeft. Hun zoektocht naar een goede werkplek staat centraal in de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek.

Joëlle en Eveline hebben allebei een licht verstandelijke beperking. Uit zichzelf begint Joëlle er niet gauw over. Ze heeft er zelf ook geen last van. Het is gewoon wie ze is. Eveline wil het best uitleggen, maar kijkt vaak eerst de kat uit de boom wie het aan haar vraagt.

Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken samen met Joëlle en Eveline een podcast over inclusie. Een begrip dat nu helemaal hot, hip and happening is, maar waarbij mensen met een verstandelijke beperking vaak een beetje worden overgeslagen. “Iedereen heeft het over inclusief”, zegt Joëlle in de podcast, “maar mensen zoals wij worden vaak buitengesloten. En dat is oneerlijk en niet leuk.”

Eerste aflevering van podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek: Nu al fantastisch.

Joëlle en Eveline zijn deelnemers van Gemiva, een organisatie die woonruimte, dagbesteding en werkplekken biedt aan mensen met onder andere een verstandelijke beperking. Eveline en Joëlle hebben bezwaar tegen de term cliënten die vaak voor hen wordt gebruikt. Daarover hoor je meer in aflevering 2 van de podcastserie. Gemiva heeft veel locaties in de Leidse regio en sinds november ook een groep in de Meelfabriek. Industrieel erfgoed dat door Ab van der Wiel wordt gerenoveerd en verbouwd tot een modern en duurzaam woon- en werkcomplex. Joëlle en Eveline hebben hem ook geïnterviewd.

Honkbalknuppel
“Ik kwam op het idee van de Meelfabriek tijdens een reis in New York”, zegt Ab van der Wiel in deze eerste aflevering. Het is best een spannend verhaal. “We zouden en boottocht maken op de rivier de Hudson, maar dat kon niet doorgaan vanwege een storm. Ik liep toen het Meatpacking District in.” Dat was toen niet zo’n veilige buurt, Van der Wiel heeft het over 1985. Ineens werd hij belaagd door een paar mannen met een honkbalknuppel. “Ik ben niet zo klein, maar zij waren een stuk groter. Ik heb nog nooit zo hard gerend.” Van der Wiel vond een open deur en stond voor het eerst in een loft. Een tot woning omgebouwde ruimte in een voormalig fabrieksgebouw. “Dat bracht me op het idee. Thuis ben ik op zoek gegaan en hoorde over de Leidse meelfabriek.” In aflevering 3 is meer te horen uit het interview met Ab van der Wiel.

In de eerste aflevering introduceren Joëlle en Eveline ook stagiair Mylou. Zij is de vaste begeleidster van hen tijdens het maken van de podcast. Ze studeert Social Work aan de Hogeschool Leiden. “Ik vind jullie allemaal echt toppertjes. Jullie zijn grappig, gezellig en heel eerlijk. Dingen waarvan ik denk, dat slik ik maar in, dat ga ik niet zeggen en dat jullie het dan gewoon uitspreken.”

Tand
Team Meelfabriek van Gemiva staat onder de leiding van manager projecten Hiske Faber. Ook zij wordt later in de serie nog uitgebreid aan de tand gevoeld door Joëlle en Eveline. Sinds november zit haar team in de Meelfabriek waar ze naast een eigen cadeauwinkel, aan het werk gaan bij andere ondernemers in de Meelfabriek. “Ik wil mijn mensen meer mogelijkheden bieden, dan alleen het werk in onze eigen horecazaak.” Dat was een aantal jaren lunchroom Hof van Sijthoff aan de Doezastraat.

Faber wil met haar team gewoon meedoen in de maatschappij. En dat is ook het idee van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de branchevereniging voor organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met een beperking. In hun Visie2030 pleiten ze voor een andere manier van omgaan met dagbesteding en werk voor mensen met een beperking.

Het maken van deze podcastserie is voor Joelle en Eveline een uitdaging, maar wel één die ze graag aangaan. “Ik vind het nu al fantastisch”, zegt Eveline en Joëlle beaamt dat: “ik ook.”

Verantwoording
En daarom is ook deze podcast op een meer inclusieve manier tot stand gekomen. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken deze serie samen met Joëlle en Eveline. Dat is soms zoeken naar de beste vorm en het juiste tempo.

De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds. En is terug te vinden op Spotify en ander podcastapps.

Economie Leiden Maatschappij Gemiva Team Meelfabriek JEM


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×