Joëlle en Eveline interviewden ook Gemiva-bestuurder Marjolijne Lewis (midden) voor huin podcast 'Joëlle en Eveline in de Meelfabriek'. (Foto: Gerry van Bakel)

Joëlle en Eveline in de Meelfabriek boeken resultaten: ‘We geven niet op’

Het woord cliënt staat ter discussie en Joëlle en Eveline gaan op werkbezoek naar het stadhuis. “Mee kunnen doen in de samenleving is een kwestie van een lange adem”, zegt Gemiva-bestuurder Marjolijne Lewis in de slotaflevering van de podcast ‘Joëlle en Eveline in de Meelfabriek. Joëlle en Eveline geven niet op.

In deze podcastserie laten Joëlle en Eveline horen dat zij niet alleen mensen zijn die zorg nodig hebben, maar ook van waarde zijn voor anderen. Zoals Eveline het zegt: “Ik heb wel een beperking, maar ik heb ook veel kwaliteiten.” Joëlle en Eveline maken deel uit van Team Meelfabriek van Gemiva. Ze werken in hun eigen cadeauwinkel, doen klussen voor andere ondernemers van de Meelfabriek en werken in horeca buiten de Meelfabriek.

Slotaflevering van de podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek.

In deze laatste aflevering praten Joëlle en Eveline met Marjolijne Lewis, zij is bestuurder van Gemiva, met Aart Bertijn, beleidsmedewerker van brancheorganisatie VGN en de Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi. Over het gebruiken van woorden als cliënt en beperking, over meedoen in de samenleving, mogen dromen van nieuwe mogelijkheden en zaken uitproberen.

Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel begonnen aan deze serie vanuit het gevoel dat in de discussie over inclusie mensen met een licht verstandelijke beperking niet altijd worden meegenomen. Samen met Joëlle en Eveline gingen zij op onderzoek. De gemeente Leiden heeft wel aandacht voor inclusie, maar niet een eigen programmalijn voor mensen zoals Joëlle en Eveline en hun collega’s. Maar binnenkort gaan Joëlle en Eveline op werkbezoek bij de wethouder, want Jermoumi wil graag verder met hen in gesprek.

Deelnemers
Gemiva-bestuurder Lewis is het helemaal eens met Joëlle en Eveline dat het woord cliënt beter vermeden kan worden. Ze vertelde dat in haar vorige werk die discussie ook speelde en dat er toen is besloten dat woord niet meer te gebruiken. “We hebben het over mensen. Dus het zijn bewoners – en ook niet onze bewoners, want ze zijn niet van ons, en we hebben het over deelnemers aan de dagactiviteiten.”

En die lijn wil zij binnen Gemiva ook doorzetten. “Jullie staan hier niet alleen in”, zegt Lewis tegen Joëlle en Eveline. “Ik was onlangs bij de bewonersraad van Swetterhage (Gemiva-vestiging in Zoeterwoude) en daar is een enquête gehouden. Een paar kozen voor cliënt, maar de overgrote meerderheid wilde liever als bewoner aangesproken worden. En toen de vraag kwam, hoe noem je dan iemand anders die ook hier woont, was het antwoord: huisgenoot.”

Visie2030
Joëlle en Eveline willen ook graag meedoen in de samenleving. In de Meelfabriek wordt er gezocht naar samenwerkingen met ondernemers. Soms blijkt dat mensen nog wel eens terughoudend zijn. Aart Bertijn ziet daarin een rol voor zowel Gemiva als de gemeente. “In onze Visie2030 staat dat wij over zo’n zeven jaar willen dat iedereen met een beperking gewoon mee kan doen in een maatschappij op een werkplek die bij hem past of haar past.”

De VGN speelt daarbij een rol als bemiddelaar en aanjager van uitwisselen van ervaringen, kennis en ideeën. “Samen nadenken over wat nodig is en waar je tegenaan loopt en hoe je dat kan oplossen.” En de regels zijn wel wat te ingewikkeld geworden volgens hem. Daar is zeker ook de gemeente aan zet.

Uitnodiging
Wethouder Jermoumi is blij met de uitnodiging van Joëlle en Eveline om mee te doen aan de podcast. “Ik ben verantwoordelijk voor een speciaal programma en dat heet Leiden Inclusief, omdat we als gemeente graag willen dat iedereen meedoet. Dat is niet vanzelfsprekend. Vanuit dat programma Leiden Inclusief hebben we verschillende programmalijnen om mensen te helpen.”

Contact met ondernemers voor meer werkplekken voor mensen met een verstandelijke beperking valt onder de verantwoordelijkheid van een andere wethouder, Fleur Spijker. Maar Jermoumi belooft met haar te gaan praten. “Ik zal haar vragen of dit al goed bekend is bij de ondernemersverenigingen. En wellicht wil zij dat ook een keertje ter sprake brengen bij de ondernemersverenigingen. Om meer plekken te realiseren.”

Zorgen
Dat gaat niet vanzelf en ook niet even snel. Maar ook Gemiva wil dat gesprek aangaan. “Wat zijn de zorgen? Wat is het ergste dat kan gebeuren?”, vraagt Lewis zich hardop af. “Ik zeg altijd: we gaan het proberen en het mag ook een keer misgaan. Want het gaat natuurlijk ook vaak goed. Maar het is een kwestie van een lange adem. En niet opgeven.” Dat zijn Joëlle en Eveline ook niet van plan. Zij hebben het heel erg naar hun zin in de Meelfabriek.

Verantwoording

Het centrale thema van de podcastserie is inclusie. Dat iedereen er mag zijn en mee kan doen. Daarom is deze podcast ook op een meer inclusieve manier tot stand gekomen. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken deze serie samen met Joëlle en Eveline. Dat is soms zoeken naar de beste vorm en het juiste tempo, maar daarom voor iedereen leuk en leerzaam.

De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds. De podcast is te vinden op Spotify en andere podcastapps. Eerdere afleveringen hier terug te vinden: aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3 en aflevering 4.

Economie Leiden Maatschappij Gemiva Team Meelfabriek JEM


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×