Eveline, Kim en Joëlle blikken terug op de podcastserie 'Joëlle en Eveline in de Meelfabriek'. (Foto: Gerry van Bakel)

Joëlle en Eveline in de Meelfabriek blikken terug: 'Grootste project ooit'

“Een fantastische ervaring om een podcast te maken en allemaal lieve mensen te interviewen”, zeggen Eveline en Joëlle eensgezind als ze terugblikken op hun podcastserie ‘Joëlle en Eveline in de Meelfabriek’. “In het begin was het nog wel even spannend, maar al snel vooral leuk.”

“Het was voor mij het grootste project dat ik ooit heb gedaan”, zegt Eveline. Ook Kim werd geïnterviewd door Joëlle en Eveline en dat was ook voor haar een heel nieuwe ervaring. “Ik zie ze natuurlijk bijna elke dag en ik praat heel veel met die meiden”, zegt Kim. “Maar in zo’n interview gaat het toch ineens over hele andere dingen.”

Kletsen
Joëlle en Eveline werken allebei in de Meelfabriek. Als deelnemers van Team Meelfabriek van Gemiva zijn ze vaak te vinden in de eigen cadeauwinkel Cadeau Lokaal. Daarnaast werken ze ook in horecabedrijven buiten de Meelfabriek. Een leuke combinatie. “Ik vind het fijn om in de bediening te werken en af en toe te kunnen kletsen met mensen, niet te lang natuurlijk”, zegt Eveline. Ook Joëlle gaat met plezier naar haar werkplek. “Ik zou het werken in de horeca niet willen missen.”

Eveline en Joëlle, de hoofdpersonen van de podcast Joëlle en Eveline in de Meelfabriek, zijn samen met begeleidster Kim te gast in Nieuws071.

De winkel, met cadeautjes die deels ter plekke gemaakt worden door Team Meelfabriek, staat al helemaal in het teken van de komende feestperiode. “We verkopen allerlei kaarsen”, vertelt Joëlle. “In de vorm van kerstbomen, engelen en rendieren. Echt leuke cadeautjes voor de kerst.” Eveline heeft nog wel een goed argument om bij hen te komen winkelen. “Wij zijn heel lief tegen de klanten en heel behulpzaam. Als we een cadeautje inpakken doen we dat met heel veel liefde.”

Cliënt
Terugblikkend op hun podcastserie zijn ze blij met de toezegging van bestuurder Marjolijne Lewis van Gemiva die het woord cliënt graag wil uitbannen binnen de organisatie. Zoals in de podcast duidelijk naar voren komt, hebben Joëlle en Eveline allebei een hekel aan het woord. Eveline vindt dat het haar naar beneden haalt. “Het is vast goed bedoeld”, zegt ze, “maar ik wil liever met mijn naam aangesproken worden.”

“Het zou heel mooi zijn als dat woord niet meer gebruikt wordt”, zegt ook Eveline. Joëlle had wel verwacht dat bestuurder Lewis hun kant zou kiezen. “Onze argumenten zijn gewoon hartstikke goed.”

Stadhuis
Joëlle en Eveline willen gewoon meedoen in de samenleving. Het begrip inclusie staat hoog op de agenda, ook in Leiden. Maar mensen met een verstandelijke beperking blijven daarbij toch vaak buiten beeld. Verantwoordelijk wethouder Abdelhaq Jermoumi gaf in de laatste aflevering van Joëlle en Eveline in de Meelfabriek toe dat er voor deze groep geen specifieke programmalijn is in het inclusie- en participatiebeleid. Maar hij wil graag verder met Joëlle en Eveline in gesprek en eind november worden ze op het stadhuis verwacht.

Verantwoording

Het centrale thema van de podcastserie is inclusie. Dat iedereen er mag zijn en mee kan doen. Daarom is deze podcast ook op een meer inclusieve manier tot stand gekomen. Podcasters Andy Clark en Gerry van Bakel maken deze serie samen met Joëlle en Eveline. Dat is soms zoeken naar de beste vorm en het juiste tempo, maar daarom voor iedereen leuk en leerzaam.

De podcastserie Joëlle en Eveline in de Meelfabriek is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds. De podcast is te vinden op Spotify en andere podcastapps. Eerdere afleveringen hier terug te vinden: aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 en aflevering 5.

Of ga direct naar alle afleveringen van de podcast in de afspeellijst:

 

Economie Leiden Maatschappij Gemiva Team Meelfabriek JEM


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×