Burgemeester Lenferink vertelt in het maandelijkse 'Gesprek met de burgemeester' over armoede in Leiden. (Foto: Sleutelstad)

Lenferink: 'Aantal mensen dat in armoede leeft stijgt weer'

Het aantal mensen dat in Leiden in armoede leeft, loopt de afgelopen jaren op. Dat zegt burgemeester Lenferink in een gesprek met Sleutelstad. “In de periode 2010-2020 nam het af en daar waren we best trots op, maar door de stijgende prijzen in combinatie met de achterblijvende inkomenscompensatie zie je dat het nu weer aan het stijgen is.”

Volgens Lenferink heeft de gemeente Leiden voldoende middelen om mensen met financiële problemen te helpen. “Er zijn veel voorzieningen. De sociale wijkteams bijvoorbeeld en de bijzondere bijstand. Daar wordt ook wel veel gebruik van gemaakt, maar er zijn toch ook nog wel mensen die geen beroep doen op die hulp. Daar maken we ons wel zorgen over.”

Dat mensen die recht hebben op ondersteuning niet altijd bij de gemeente aankloppen, kent meerdere oorzaken. “Schaamte en trots spelen een rol. Mensen willen het liefst zelf hun problemen oplossen. Daar zit ook wel iets moois in.” Een andere reden om geen gebruik te maken van de gemeentelijke voorzieningen is toch ook nog steeds dat niet iedereen de juiste weg weet te vinden. Lenferink: “Dat komt enerzijds doordat niet iedereen alle informatie tot zich kan nemen, maar als je langdurig in armoede leeft, heb je ook daar je handen al vol aan. Dan ben je zo bezig met de eindjes aan elkaar te knopen. In zo’n geval kunnen de sociale wijkteams goed helpen.”

Die hulp kan ook komen van consulenten bij de gemeente die mensen met een uitkering helpen. “Maar niet iedereen met financiële problemen heeft een uitkering”, zegt Lenferink nog. “Er zijn ook mensen met baan die in armoede leven. Hen kan je als gemeente minder makkelijk direct bereiken. Ze zitten immers niet in de kaartenbak.”

Kinderen
Een groep Leidenaren die speciale aandacht verdient, zijn volgens Lenferink kinderen die opgroeien in armoede. “Dat vinden we echt heel belangrijk. Als kinderen bijvoorbeeld op school zien dat andere kinderen meer kunnen dan zij dan is dat pijnlijk.”

Armoede is vooral problematisch als mensen lang in zo’n situatie verkeren. Lenferink: “Een jaar kan je het wel volhouden. Onder andere met spullen die je al hebt. Maar als je heel lang in armoede leeft, dan wordt het echt steeds moeilijker. Dat ziet ook het kabinet. De regering wil het aantal mensen in armoede halveren. Hoe lang dat duurt, is volgens Lenferink moeilijk te zeggen. “Maar het is belangrijk om die beweging in te zetten. En daar sluiten we lokaal graag bij aan.”

Op de website van de gemeente Leiden staat uitgebreide informatie voor mensen met geldproblemen. Bijvoorbeeld over het gemeentelijke Team Eerste Hulp bij Geldzorgen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×