Een lus vlakbij de woningen waar enorme vrachtwagens moeten gaan keren, stuit de bewoners van het Doelencomplex tegen de borst. (Foto: Chris de Waard)

Nieuw plan Humanities Campus stemt bewoners Doelencomplex niet vrolijk

Jarenlang streden de bewoners van het Doelencomplex aan de Witte Singel voor het behoud van hun woningen die in de plannen van de gemeente en de Universiteit Leiden moesten wijken voor een nieuwe binnenstadcampus van de Faculteit Geesteswetenschappen.

Uiteindelijk trokken ze aan het langste eind. Hun woningen blijven en de universiteit maakte een nieuw, kleiner plan voor de Humanities Campus langs het water. Mede door corona waren volgens de universiteit ook de inzichten veranderd in van wat nodig en wenselijk was op die plek in de stad.

Voorzitter Giny Schoemaker van de bewonerscommissie Doelencomplex, vaak bijgestaan door medebestuurslid Theresa Steeman, kan echter nog niet helemaal op haar lauweren rusten. Ook het nieuwe stedenbouwkundig plan dat voor het gebied is gemaakt, stelt hen nog niet helemaal tevreden. De geplande nieuwbouw kunnen ze wel mee leven, maar de bewoners vrezen vooral de overlast van bevoorradende vrachtwagens op het terrein.

“De universiteit en de gemeente zijn nog niet van ons af”, zegt voorzitter Giny Schoemaker van de bewonerscommissie Doelencomplex.

Vlonder
De bevoorrading is voor de bewoners van het gebied dan misschien het belangrijkste knelpunt dat is overgebleven, ook andere belangengroepen uit de stad hebben nog zo hun wensen. Bestuurslid Jan Wieles van het Waterambacht Leiden is bijvoorbeeld niet erg te spreken over de derde brug die wordt aangelegd. “Dat tast het zicht op het open water aan.” Ook het vlonder dat langs de kade wordt aangelegd en waarover Singelparkwandelaars in de toekomst het gebied passeren, had van het Waterambacht niet gehoeven.

(Afbeeldingen: bureau KCAP Architects&Planners).

Leiden Politiek Science Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×