Universiteiten moeten het voortouw nemen richting een duurzame toekomst. Dat schrijven medewerkers van verschillende faculteiten van de Universiteit Leiden in een klimaatbrandbrief aan het College van Bestuur en de faculteitsraden. De open brief vindt veel weerklank. Deze donderdag hebben al bijna 800 medewerkers en studenten de brief ondertekend.
De klimaatbrandbrief is tot stand gekomen na een uitgebreide discussie tussen personeelsleden en studenten. Ze willen dat de universiteit meteen actie onderneemt tegen de klimaatcrisis. Het laat zien dat het draagvlak binnen de universiteit voor deze klimaatbrief groot is, en niet alleen onder de jongere generatie een thema is.
Neurowetenschapper en mede-initiatiefnemer Anne Urai vertelt aan Sleutelstad dat de universiteit ambitieus moet zijn: “Dit is het grootste thema van de eeuw, en gaat de carrière en levens van onze medewerkers en studenten beïnvloeden.”
Kennisoverdracht
Directe invloed op nationaal beleid hebben ze niet, maar de universiteit heeft volgens Urai wel een belangrijke voorbeeldrol. “Een universiteit moet discussie voeren en richting geven aan de maatschappij. We hebben ook de belangrijke taak om de volgende generatie op te leiden. Studenten moeten kennis hebben over klimaat, energie, en maatschappelijke transities. Onze universiteit heeft veel van die kennis in huis. Als we als academici zélf niet handelen naar de inzichten van onze collega’s in de klimaatwetenschap, hoe kunnen we dat dan verwachten van de politiek en maatschappij?”
Het lastige aan de klimaatcrisis is dat het visueel ongrijpbaar is. Wat kan een universiteit dan doen? Volgens Anne Urai zijn er ook makkelijke aspecten: “Het begint met de directe activiteiten van de universiteit: onze gebouwen, het eten in de kantine, de reizen van medewerkers en studenten. Aan deze bedrijfsvoering wordt al gewerkt. Daarnaast moeten studenten en docenten nog veel meer kennis krijgen van het probleem en dit toepassen in hun onderzoek en onderwijs.”
Een voorbeeld van kennisoverdracht is het ‘Liveable Planet’ programma, waar onder andere door hoogleraar Milieu en Duurzaamheid Jan-Willem Erisman wordt uitgelegd hoe verschillende takken van de universiteit onderzoek doen naar duurzaamheid. De stikstofprofessor is voorzitter van de nationale Wetenschappelijke Klimaatraad en ondertekenaar van de brief.
Klimaatactivisten
Het erkennen van de crisis en de banden met de olie- en gasindustrie openlijk verbreken, zijn de punten die in de brief centraal staan. Onderzoeksplatform Mapping Fossil Ties vond namelijk uit dat de Universiteit Leiden zich bij onderzoeken en afstudeerprijzen met onder andere Schiphol en Shell inlaat. Urai was niet verbaasd toen ze dat vernam: “De overheid stuurt op samenwerking met het bedrijfsleven. Dat zit in het hele universitaire systeem. Het is mooi dat je nu ziet dat universiteiten het gesprek erover aangaan of dit wel van deze tijd is.”
De klimaatbrandbrief binnen de Universiteit Leiden staat niet op zichzelf. Deze meimaand voeren klimaatactivisten samen met studenten actie voor een beter klimaat. Twee weken geleden was activistengroep End Fossil actief in het Lipsius-gebouw om te protesteren tegen de Universiteitsbanden met de fossiele industrie. Anne Urai hoopt snel op een dialoog binnen de universiteit naar aanleiding van de brief. Wanneer die er komt, is nog niet duidelijk.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907