De Leidse gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard)

De periode om van een problematische schuld af te komen is gehalveerd

De periode waarin mensen de tijd krijgen om van hun problematische schulden af te komen, is drastisch ingekort. Het traject op basis van vrijwillige medewerking van schuldenaar en schuldeisers, ook bekend als minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (Msnp), is door de gemeentes in de Leidse regio en Wassenaar teruggebracht van 36 maanden naar 18 maanden. De wijziging is ingegaan per 1 juli.

Om in aanmerking te komen voor de schuldregeling Mnsp moet de schuldenaar voldoen aan een aantal voorwaarden. Die voorwaarden kunnen onder meer zijn: het niet maken van nieuwe schulden, het tijdig betalen van vaste lasten en goederen van waarde verkopen. Na afloop van een succesvol traject worden de resterende schulden kwijtgescholden. De looptijd van de Msnp is niet wettelijk geregeld, maar een afspraak tussen een schuldhulpverlener, in de praktijk de gemeente, en de schuldeisers op basis van de gedragscode schuldhulpverlening.

Perspectief
Door de aflosperiode te verkorten zijn mensen met problematische schulden sneller van hun schulden af, waardoor ze eerder perspectief krijgen op een schuldenvrije toekomst. Daarnaast wordt gehoopt dat de drempel om schuldhulpverlening aan te vragen lager wordt. Door de verkorting van de aflosperiode van 36 naar 18 maanden dient de begeleiding om mensen te helpen bij het voorkomen van nieuwe schulden eerder te worden opgestart.

Overgangsregeling
Eerder werd al wel de loopperiode van de wettelijke schuldsaneringstraject door de landelijke overheid teruggebracht van 36 maanden naar 18 maanden, waardoor de gemeenten niet anders konden dan ook de termijn van de vrijwillige regeling aan te passen. Er lijkt geen overgangsregeling te komen voor inwoners die al in een schuldregeling zitten. Het is aan gemeentes om eventueel schuldeisers te dwingen akkoord te gaan met een kortere aflosperiode dan de aflosperiode die al is afgesproken.

De wijziging om de loopperiode terug te brengen van 36 naar 18 maanden vloeit voort uit afspraken gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse koepelorganisatie voor schuldhulpverlening, de NNVK. De gemeenten hebben door dit besluit geen keuze om af te wijken van deze wijziging.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×