Steeds vaker worden huisdieren stiekem gedumpt bij kinderboerderijen. Ook de kinderboerderij in de Leidse Merenwijk heeft ermee te maken. “Het is altijd weer een verrassing wat we vinden”, zegt beheerder David Brandwijk.
Het zijn vooral dieren als cavia’s, konijnen en kippen die regelmatig door onbekenden worden achterlaten, vertelt Brandwijk in het NOS Jeugdjournaal. Als hij komt aanrijden bij de kinderboerderij staan er met enige regelmaat dozen voor de poort. Niet alle dieren worden voor de ingang achtergelaten. Het gebeurt ook dat ze in hokken worden gezet, in een weiland of in de dierenweide. Tot nu toe lukt het door de inzet van de vele vrijwilligers op de kinderboerderij om de dieren op te vangen. Maar dat kost veel tijd en geld.
“Dieren die we krijgen aangeboden of hier worden gedumpt en dus niet van ons zijn, vangen we eerst op in onze quarantaineruimte”, vertelt Brandwijk. “Die ruimte zit zo vlak voor de zomervakantie al behoorlijk vol. Hier monitoren we de dieren op gedrag en gezondheid en worden bijvoorbeeld de nageltjes geknipt. Ook worden ze ingeënt en zorgen we ervoor dat ze geen kleintjes meer kunnen krijgen.”
Konijnengroepen
Dat kost veel geld, want het gaat volgens Brandwijk niet over één dier. “Je hebt het al gauw over tientallen en misschien wel honderden dieren.” Ook uit cijfers van Stichting Dierenlot, een stichting voor dierenhulp, blijkt dat het aantal dumpingen steeds meer toeneemt. “Mensen zien bij ons de groepen konijnen en denken dat dat ook leuk is voor hun eigen konijn”, vertelt Brandwijk. “Dat snap ik wel, maar die dieren passen niet in onze konijnengroepen, dus dat gaat niet zomaar.” In de praktijk betekent het zelfs dat dieren die bij de kinderboerderij worden gedumpt, daar nooit blijven. Na een quarantaineperiode, een bezoek aan de dierenarts en verschillende andere behandelingen worden de dieren herplaatst. “Dan gaan we een leuke nieuwe baas voor ze zoeken.”
Hek
Toevallig is er op kinderboerderij Merenwijk één uitzondering die de regel bevestigt en dat is geitje Dumpy. “We hebben hele hoge hekken rondom ons terrein”, vertelt Brandwijk, “maar tot onze stomme verbazing is de geit daar overheen gegooid.” Zonder informatie over afkomst of gezondheid moet een geit volgens de wet worden afgemaakt óf blijven op de plek waar ‘ie is gedumpt. “Onze vrijwilligers zijn daarom een crowdfundingsactie begonnen om Dumpy hier te kunnen houden en dat is gelukt.”
Buitengesloten
Tijdens het voederen van geiten op de kinderboerderij houdt Dumpy zich wat afzijdig van de andere dieren. “Dat gaat vaak zo met dieren die worden gedumpt”, zegt Brandwijk. “Die worden toch een beetje buitengesloten.” Daarom heeft hij ook een advies aan mensen die aan een huisdier willen beginnen. “Bespreek de komst ervan met het hele gezin en ga ervoor. Of ga anders gewoon lekker naar de kinderboerderij.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907