(Foto: Serge Ligtenberg, LUMC)

Rechter drukt niet op pauzeknop sluiting kinderhartchirurgie: LUMC vindt uitspraak 'onbevredigend'

Het LUMC noemt het onbevredigend dat de rechtbank heeft besloten om ‘de pauzeknop’ niet in te drukken voor het concentratiebesluit van demissionair minister Kuipers. Kuipers wil het aantal centra voor kinderhartchirurgie terugbrengen van vier naar twee. Over dat besluit dient in november dit jaar een bodemprocedure bij de rechtbank.

“De rechter heeft voor de uitspraak van vrijdag gekeken of de voorbereidingen on hold kunnen of niet. De rechter geeft in de onderbouwing aan het spoedeisende karakter en de onomkeerbaarheid niet te zien. Daar zijn we het niet mee eens”, zegt kindercardioloog Nico Blom van het LUMC.

Blom: “Veel van onze patiënten voelen zich sterk verbonden met het LUMC. In de onzekere tijd die ziekte met zich meebrengt, zijn wij voor hen vaak een vaste waarde. Het concentratiebesluit zorgt voor veel onrust. Bij patiënten, hun families en bij onze artsen, verpleegkundigen en medewerkers.” Het ziekenhuis hoopte door het indrukken van ‘de pauzeknop’ de onrust een beetje weg te nemen. “En ook dat de rechter zou inzien hoe belangrijk het is om in relatieve rust de rechtszaak van november af te wachten.”

Voor wat betreft de uiteindelijke rechtszaak in november is het standpunt van het LUMC volgens Blom onveranderd. “Wij vinden het besluit van de minister onzorgvuldig, onrechtmatig en onhoudbaar. Het besluit heeft verstrekkende gevolgen voor het zorgaanbod aan patiënten en hun familie en voor onze medewerkers. De Intensive Care Kinderen en de gehele kindergeneeskunde binnen het LUMC worden hierdoor geraakt. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Leiden Maatschappij Regio Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×