Het LUMC in Leiden
(Foto: Chris de Waard)

Sluiting kinderhartchirurgie LUMC niet op pauze

De plannen om de kinderhartchirurgie weg te halen uit het LUMC in Leiden worden niet tijdelijk stopgezet. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. Het LUMC had vorige week gevraagd om de ‘pauzeknop’ in te drukken, zodat zij tot de rechtszaak in november kunnen stoppen met de voorbereidingen.

Gezondheidsminister Ernst Kuipers besloot eerder dit jaar dat dit soort zeer gespecialiseerde zorg vanaf 2025 alleen nog maar in het Erasmus MC en UMC Groningen gedaan mag worden. Het LUMC stapte vervolgens naar de rechter om dit te voorkomen.

Als het besluit doorgaat, moet het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL) in de periode voor de rechtszaak al starten met de voorbereidingen om te stoppen. Dat zorgt voor onrust, vertelt kindercardioloog Nico Blom van CAHAL. Het LUMC vroeg daarom om de plannen tijdelijk op ‘pauze’ te zetten, maar dat verzoek is dus afgewezen.

Ongerust
“Dat is geen goed nieuws”, vindt Blom. Een pauze was nodig voor een goede mindset in het LUMC, zei hij vrijdag bij Radio West. “De patiënten en medewerkers zijn ongerust dat het besluit doorgaat. Als dat zo is, zouden er nu al dingen moeten gebeuren. Dat maakt het personeel onrustig en dan gaan ze andere banen zoeken en dat zou weer voor een groot probleem zorgen rond de hartafwijkingszorg. Stel het LUMC raakt personeel kwijt dan is er een acuut probleem, want andere ziekenhuizen kunnen de zorg dan niet opvangen”, waarschuwt Blom.

Dat er geen voorlopige schorsing van de plannen komt, zorgt ook voor onrust bij de patiënten. “Sommigen zijn speciaal naar ons toegekomen vanwege de expertise, zij maken zich nu zorgen.”

Leiden Maatschappij Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×