Mensen betuigen in de Hooglandse Kerk eer aan de slachtoffers van de steekpartij. (Foto: Chris de Waard)

Alom geliefde Krijn (66) kwam om bij fatale steekpartij Leiden

Medewerkers van organisaties binnen Diaconaal Centrum De Bakkerij, waar vorige week vrijdag een fatale steekpartij plaatsvond, zijn er kapot van. Het dodelijke slachtoffer, de 66-jarige Krijn Schoonderwoerd, stond bekend als zeer gewaardeerd aanspreekpunt bij de receptie van De Bakkerij. Ook korfbalvereniging Pernix, waar hij vroeger lid was, rouwt om hem. “Wat een vreselijk en niet te bevatten feit”, schrijft de club in een in memoriam.

Schoonderwoerd zat bij De Bakkerij achter de balie bij de ingang. “Hij was enorm behulpzaam. Echt een hele aardige man”, vertelt een medewerker van een van de organisaties die in het pand zetelt. “We zijn heel verdrietig. Het is een groot verlies voor de familie en voor iedereen bij De Bakkerij.”

Een andere medewerker vertelt dat Krijn het eerste aanspreekpunt was. “Hij zat bij de balie en was een hele vriendelijke, fijne man. Hij zette zich met het met heel zijn hart in. Hij ving mensen op voor onze organisatie.” Ze noemt het vreselijk wat er is gebeurd. “Zeker voor de familie. Ook binnen De Bakkerij is de verslagenheid groot. We begrijpen gewoon niet waarom dit is gebeurd. Het is heel traumatisch allemaal.”

Gemis
Ook een derde medewerker van een organisatie binnen De Bakkerij noemt Schoonderwoerd een ‘altijd vriendelijke man’. Volgens hem wist hij iedereen altijd bij naam te noemen. “Het is een absoluut gemis”, vertelt de medewerker. “Als er mensen voor onze organisatie kwamen, belde hij naar boven en begeleidde hij hen. We hebben vaak gezellig koffie gedronken.”

Volgens de medewerker heeft de organisatie nu echt tijd nodig om het verlies te verwerken. “We zijn een open en laagdrempelige organisatie en dat willen we blijven. Maar dit incident tast wel het veiligheidsgevoel aan. Het is heel naar allemaal.”

Onwerkelijk
Ook Korfbalclub Pernix in Leiden rouwt om Schoonderwoerd. Hij was vroeger lid en is de broer van de erevoorzitter. Ook zijn vrouw is oud-lid van onze vereniging, zo is te lezen in een in memoriam. Na hun actieve periode stond vooral Schoonderwoerd vaak langs de lijn als één van hun kinderen in het veld stond. “Wat een vreselijk en niet te bevatten feit.  Schoonderwoerd kwam uit een familie waarvan veel leden lid van Pernix zijn geweest. Dat hij moge rusten in vrede.” Clubvoorzitter Tom van Alphen zegt: “Hij was vroeger veel bij de club omdat zijn kinderen hier speelden.”

Slachtoffers
Schoonderwoerd was vorige week vrijdag het dodelijke slachtoffer van de steekpartij in Diaconaal Centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn in Leiden. Een man stak daar plotseling drie mensen neer. De andere twee slachtoffers raakten gewond. Diezelfde middag werd een verdachte opgepakt, maar die is dinsdag weer vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer. Een tweede verdachte werd maandag aangehouden en wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van moord en twee keer poging tot moord.

Afgelopen zondag was er een herdenking in de Hooglandse Kerk voor de slachtoffers. Daar kwamen uiteindelijk zo’n twaalfhonderd mensen op af. De uitvaart van Schoonderwoerd vindt aanstaande maandag in besloten kring plaats.

Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×