(Foto: Chris de Waard)

Verzekeraars boos op Alrijne: operatiestop niet voor onze cliënten

Verzekeraars VGZ en Menzis zijn boos op het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Dat kondigde maandag een operatiestop af in oktober voor mensen die niet verzekerd zijn bij Zorg en Zekerheid. Er zou te weinig geld zijn om alle operaties uit te voeren. Volgens VGZ en Menzis klopt dit niet. Volgens verzekeraar Zilveren Kruis kan het ziekenhuis het aantal operaties niet aan omdat er te weinig personeel is.

“Voor verzekerden van Coöperatie VGZ geldt geen patiëntenstop. Er is ook geen sprake van een overschrijding van de afspraken in het contract”, laat een woordvoerder van VGZ aan Omroep West weten. Hij voegt daaraan toe dat met het ziekenhuis ook zogenoemde ‘doorleverplicht’ is afgesproken. Dat houdt in dat er altijd zorg geleverd wordt, ook als het maximale aantal afgesproken behandelingen is bereikt.

Voor Menzis geldt min of meer hetzelfde. “Het bericht zorgt voor onnodige onrust want de patiëntenstop geldt niet voor Menzis. In het belang van onze klanten heeft Menzis hier namelijk vooraf al afspraken over gemaakt”, laat de verzekeraar desgevraagd weten. Beide verzekeraars hebben Alrijne gevraagd de berichtgeving op hun site te corrigeren.

Zilveren Kruis
Ook op de kantoren van Zilveren Kruis is met verbijstering gekeken naar de aangekondigde stop van Alrijne. “We hebben extra budget voor dit jaar ter beschikking gesteld. Er is toen gezegd dat dat mogelijk nog onvoldoende zou zijn”, zegt een woordvoerder. “We hebben vervolgens gekeken of het een optie was om het budget nog verder te verhogen.” Hierop gaf het ziekenhuis volgens de woordvoerder aan onvoldoende personeel te hebben. “Ze zeiden: we weten niet of het lukt want dan moeten we overwerken.” Dat was voor Zilveren Kruis reden om niet met nog meer geld over de brug te komen omdat het de wachtlijsten niet zou bekorten.

Kamervragen
Inmiddels heeft CDA-Kamerlid Joba van den Berg Kamervragen gesteld over de kwestie. Ze vraagt zich af wat de rol van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is in dit hele verhaal. De NZa ziet namelijk toe op de toegankelijkheid van de zorg. Ook wil ze weten of zorgverzekeraars en het ziekenhuis niet nogmaals met elkaar om tafel moeten om een ‘operatiestop’ te voorkomen.

Zo kijkt de Nederlandse Zorgautoriteit er ook tegenaan. “De NZa ziet graag dat partijen hierover samen in gesprek gaan en tot een oplossing komen”, laat een woordvoerder aan Omroep West weten. “Het is onwenselijk dat patiënten kunnen worden geweigerd. Dit zorgt voor onnodige onrust en onzekerheid bij verzekerden.”

ZZ
Er moet dus snel een oplossing komen, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit. Volgens Alrijne zijn in oktober alleen verzekerden van Zorg en Zekerheid (ZZ) zeker van een plek op de operatiekamer. Dat komt omdat ZZ in 2022 een vijfjarig contract heeft gesloten met Alrijne. ZZ is ook de enige verzekeraar die de stap van het ziekenhuis zegt te begrijpen. “Je ziet wel vaker dat rond oktober of november ziekenhuizen tegen het afgesproken aantal behandelingen aanlopen”, zegt hoogleraar Patrick Jeurissen van de Radboud Universiteit. Hij is gespecialiseerd in het zorgstelsel. “Dan gaat er onderhandeld worden en meestal komen partijen er dan wel uit. Al dan niet met enige druk vanuit de media.”

Onrust
De manier waarop vanuit Alrijne nu wordt gezegd dat er operatiekamers dicht gaan en de ene patiënt wel, maar de andere niet wordt geholpen vindt de hoogleraar ‘qua stevigheid opmerkelijk’. “Het ligt gevoelig als je de ene patiënt wel behandelt en de andere niet.” Bovendien vreest hij onrust onder artsen, want hoe vertel je de een dat hij niet geholpen wordt omdat hij een andere verzekering heeft? “De soep wordt hier wel heel heet opgediend”, zegt hij over de aangekondigde maatregel.

Leiderdorp Maatschappij Regio Alrijne sluit operatiekamers


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×