Theater voor Keti Koti speelt Biba Tula! in de Stadsgehoorzaal in Leiden. (Beeld: Theater voor Keti Koti)

Theater voor Keti Koti: eerherstel voor verzetsstrijder Tula

Theater voor Keti Koti vraagt aanstaande vrijdag aandacht voor de leider van de opstand van slaafgemaakten op Curaçao: Tula.  In dit herdenkingsjaar voor de afschaffing van de slavernij eert Theater voor Keti Koti Tula tijdens een bijzondere voorstelling in de Stadsgehoorzaal. Tula werd 3 oktober 1795 vermoord. Dit jaar krijgt hij op die dag eerherstel in Nederland.

Keti Koti is Surinaams voor ‘gebroken ketenen’. Op Curaçao zeggen ze in het Papiaments Kadena Kibrá. Zo noemt Marisa Monsanto, een van de initiatiefnemers van Theater voor Keti Koti, het ook graag. “Het is mooi dat het ook met twee k’s wordt geschreven.”

Verbinding, samenwerken en iedereen een podium bieden staat voorop bij Theater voor Keti Koti. Monsanto ziet die bijeenkomst in de Stadsgehoorzaal overigens veel breder dan alleen een toneelvoorstelling. “Het is een tentoonstelling, muziek, spoken word. Het gaat erom dat mensen op een artistieke manier duiden wat kolonialisme en slavernijverleden is. Dat is Theater voor Keti Koti.”

Presentator Chris de Waard in gesprek met Marisa Monsanto over Theater voor Keti Koti.

Theater voor Keti Koti is ontstaan tijdens de pandemie toen de culturele sector plat lag. “De dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die overleed door politiegeweld tijdens zijn arrestatie, maakte veel los en leidde tot veel discussies over discriminatie en racisme. Bestaat dat ook in Nederland? Ja, dat bestaat ook in Nederland. En de vraag kwam op wat we daarmee kunnen doen. Er werd gedacht aan iets soortgelijks als ‘Theater na de Dam’, waarbij voorstellingen worden gehouden na de Dodenherdenking op de Dam op 4 mei. Uiteindelijk zijn we daar met een groep van vijftien mensen mee verder gegaan. Allemaal via schermpjes. Alles moest online, want het was nog steeds coronatijd.”

3 oktober
Maar wel met voldoende ideeën en motivatie, want binnen een jaar stond daar de eerste editie van Theater voor Keti Koti. En komende vrijdag dus in Leiden. Met als verbindend element het verhaal van Tula die op Curaçao een opstand van tot slaafgemaakte mensen leidde en zijn protest uiteindelijk met de dood moest bekopen. Tula is vaak neergezet als een rebel in plaats van een verzetsstrijder, maar een aantal jaren gelden is hij op Curaçao gerehabiliteerd. Komende 3 oktober krijgt hij ook eerherstel in Nederland.

Thuis
Monsanto is geboren op Curaçao en kwam naar Nederland om te gaan studeren. “Ik woonde eerst in Papendrecht, maar daar heb ik nooit een band mee gevoeld. Daarna ging ik in Leiden rechten studeren en ik weet nog goed dat ik op een gegeven moment op de Nieuwe Rijn liep en er opeens een gevoel in me opkwam: hier ben ik thuis. En ik ben nooit meer weggegaan.”

Kaartjes
Theater voor Keti Koti brengt vooralsnog eenmalig de voorstelling ‘Biba Tula!’ Kaartjes zijn verkrijg baar via de website van de Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal en kosten 17.50 euro. Na afloop van de voorstelling is er een swingend vervolg in de foyer van de Stadsgehoorzaal. “We willen Curaçao een beetje naar Leiden brengen”, zegt Marisa Monsanto daarover.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Keti Koti


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×