Het LUMC in Leiden
Het LUMC. (Foto: Sleutelstad)

Rechter: Percuros moet stukken teruggeven aan LUMC

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft een kort geding gewonnen tegen onderzoeksbureau Percuros B.V. Het ziekenhuis wilde data, documenten en harde schijven terug, nadat er fraude was geconstateerd bij projecten waarin de twee samenwerkten. De projecten zijn gestopt, maar de data liggen volgens het LUMC nog bij het inmiddels opgeheven bedrijf.

Bij de behandeling van de zaak vorige week kwam Percuros niet opdagen. De rechter besloot de zaak toch te behandelen en oordeelt nu dat alle spullen die het LUMC vraagt, binnen twee dagen moeten worden overgedragen.

Als dat niet gebeurt, legt de rechter een dwangsom op van 50.000 euro per dag aan zowel het inmiddels opgeheven bedrijf als aan de eigenaar Alan Chan. Het gaat overigens niet alleen om papier, maar ook om alle digitale stukken. Daarvoor wordt ook een ICT-deskundige aangewezen.

Fraude met subsidies
Het LUMC zegt de stukken nodig te hebben bij het onderzoek naar de beschuldigingen van fraude met Europese subsidies. Sinds eind vorig jaar loopt een onderzoek naar onregelmatigheden bij projecten waarin het LUMC samenwerkte met Percuros. Het LUMC wijst met de beschuldigende vinger naar dit bedrijf.

Inmiddels heeft de Europese Commissie de deelname van het LUMC en Percuros beëindigd aan minimaal zeven door Europa gefinancierde internationale projecten. Bij het Leidse ziekenhuis loopt een intern- en een extern onderzoek naar de gebeurtenissen. Ook Europa doet onderzoek naar de fraude en het LUMC heeft alle medewerking toegezegd bij dat onderzoek.

Percuros deed zaken met veel universiteiten
Het bedrijf Percuros deed niet alleen zaken met het Leidse ziekenhuis. Binnen allerlei projecten werd samengewerkt met veel binnen- en buitenlandse universiteiten. De Europese Commissie onderzoekt nu alleen de zaken rond de Leidse Universiteit, maar de TU Delft heeft inmiddels een eigen intern onderzoek aangekondigd naar de samenwerkingen die zij hadden met het onderzoeksbureau.

Percuros ontstond in 2005. Het werd op 14 juni van dit jaar opgeheven. Het lukte het LUMC niet om contact te krijgen met voormalige eigenaar Alan Chan of zijn advocaat. Daarom stapte het naar de rechter.

 

Leiden Maatschappij Percuros


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×