Ingang LUMC
(Foto: Chris de Waard)

Decaan en vicevoorzitter raad van bestuur LUMC treedt definitief terug

Decaan Pancras Hogendoorn van de faculteit geneeskunde en vicevoorzitter van de raad van bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is vandaag per direct opgestapt. Ook legt hij al zijn nevenfuncties neer die met zijn werk bij het LUMC te maken hebben.

Hogendoorn zat al sinds november vorig jaar thuis. Hij legde zijn taken toen voorlopig neer na een publicatie van Omroep West en Follow The Money over fraude met onderzoeksubsidies. Hij keert nu dus definitief niet meer terug. “Met de kennis van nu zou ik destijds anders hebben moeten handelen”, zo staat in een verklaring van Hogendoorn die het LUMC  donderdagmiddag naar buiten heeft gebracht. “Ik wil met mijn besluit ook bijdragen aan het verder tot rust komen van de organisatie.” Volgens het ziekenhuis is Hogendoorn zelf niet  betrokken geweest bij de onregelmatigheden.

De raad van toezicht presenteert binnenkort de bevindingen van het onderzoek. Prof. dr. Hogendoorn heeft aan dit onderzoek zijn medewerking verleend en trekt vooruitlopend op de publicatie ervan nu dus zijn conclusies. “Uit de eerdere publicaties bleek dat hij eind 2021 mogelijk informatie had gekregen over onregelmatigheden bij de uitvoering van Europese projecten door het LUMC in samenwerking met onderzoeksbureau Percuros. Dat bedrijf regelde subsidies voor het ziekenhuis en is inmiddels failliet verklaard.

Voorzitter Jacques van den Broek van de raad van toezicht van het LUMC zegt dat het definitief terugtreden van Hogendoorn en de aanloop naar dat besluit voor geen van de betrokkenen eenvoudig is geweest. “De geconstateerde fraude met Europesen subsidies heeft diepe sporen achtergelaten in het LUMC en heeft velen in en buiten het LUMC geraakt. Ondanks dit onvoorziene einde van zijn bestuurlijke periode, is de raad van toezicht prof. dr. P. Hogendoorn zeer erkentelijk voor zijn jarenlange bestuurlijke inzet voor en toewijding aan het LUMC. Onder leiding van Hogendoorn hebben onder meer de Haagse Health Campus en het profileringsgebied Regeneratieve Geneeskunde vorm gekregen en hebben de studierichtingen Farmacie, Klinische Technologie, Transfusiegeneeskunde, Health, Ageing and Society en Population Health Management het licht gezien. De erkentelijkheid voor zijn werk wordt gedeeld door het College van Bestuur.”

Met prof. dr. P. Hogendoorn wordt momenteel besproken welke invulling hij aan zijn hoogleraarschap gaat geven. Prof.dr. Henk-Jan Guchelaar zal voorlopig de functie van decaan en lid van de raad van bestuur blijven waarnemen. Het LUMC en de Universiteit Leiden maken binnenkort meer bekend over de selectieprocedure voor een nieuwe decaan/lid raad van bestuur voor het LUMC.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×