(Video: Robbert van Cleef).

Leids stationsgebied onherkenbaar na sloop flat: 'Voorlopig nog niet klaar'

Het stationsgebied in Leiden ondergaat opnieuw een metamorfose. Nu de sloop van een groot universiteitsgebouw uit de jaren 60 bijna voltooid is, kan begonnen worden aan de bouw De Geus, met daarin een nieuwe bioscoop, horeca en appartementen. Maar Leidenaren kijken met gemengde gevoelens naar al dat bouwgeweld.

Wie lang niet in Leiden is geweest en station Leiden Centraal uitloopt, kan weleens het idee hebben in de verkeerde stad te zijn uitgestapt. Want met de sloop van de flat ziet de entree van de stad er ineens heel anders uit. Dat beaamt ook de heer Harteveld van de gelijknamige haringkar op het Stationsplein. “Ik sta hier al 45 jaar en heb alles zien veranderen. Voorlopig zijn ze nog niet klaar. Ik merk wel dat mensen zeggen dat ze het niet meer herkennen. En wat ze hier van plan zijn te bouwen is net sciencefiction hé.”

Een collega ondernemer aan de Stationsweg weet precies hoeveel bouwprojecten er op dit moment in het stationsgebied zijn. “Er zijn in totaal vijftien bouwprojecten dus de komende periode gaan we van bouwput naar bouwput.” Ronghua Ching van Hotspot Central zegt behoorlijk veel overlast te hebben. “Allereerst vind ik de communicatie van de gemeente niet optimaal maar ik heb vooral last van ratten. Die zijn door de sloop tevoorschijn gekomen. Daarnaast heb ik heel veel last van stof van de bouwplaats dat op het terras komt. Heel vervelend.”

Over een jaar of drie moet De Geus af zijn. “Volgende week gaan ze beginnen met het slaan van damwanden”, weet Ching. “Dan kunnen ze hoogte in gaan.” Uiteindelijk komen er 96 appartementen, horeca en een grote bioscoop met acht zalen. Onder De Geus komt een enorme fietsenkelder met plek voor ongeveer drieduizend fietsen.

Leiden stationsgebied


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×