De anti-kraak-huurders van het Stadsbouwhuis aan de Langegracht maken zich zorgen over de mogelijke torenhoge naheffing op hun energiekosten. In de eerste twee maanden van dit jaar waren de stookkosten al ruim 100.000 euro. De huurders kunnen de verwarming niet zelf lager zetten, doordat de ruimtes in het oude kantoorpand geen individuele aansluiting hebben. Het pand is aangesloten op de stadsverwarming en wordt daardoor dag en nacht verwarmd. Bewoners huren niet inclusief energie en vrezen een torenhoge naheffing.
In het oude kantoorpand worden sinds 2020 ongeveer 95 mensen gehuisvest, samen met een aantal ondernemers. Het pand valt onder de leegstandswet en staat gepland om gesloopt te worden vanwege het nieuwe Energiepark aan de Langegracht. Bewoners kregen dit jaar een ander huurcontract aangeboden waarmee ze er tot aan de sloop kunnen blijven wonen.
Met de komst van dit nieuwe contract betalen de huurders ook een voorschot op de kosten voor gas en elektra, maar of dat bedrag voldoende is, is de vraag. Meerdere bewoners trokken bij de gemeente aan de bel om hun zorgen te uiten over de mogelijk hoge naheffing aan het einde van het jaar. De bewoners vrezen bovendien dat ze moeten meebetalen aan de stookkosten van onbewoonde ruimtes waaronder de centrale hal, die ook dag en nacht verwarmd is.
Anti-kraak
In het Stadsbouwhuis wonen voornamelijk jongeren, die in tijden van een woningcrisis, op deze manier relatief goedkoop in het centrum van Leiden kunnen wonen. Omdat het pand in de leegstandswet valt, in de volksmond ‘anti-kraak’, is de huurprijs een stuk lager dan bij een sociale of particuliere huurwoning. De hoge energiekosten maakt het huren in een leegstandswoning echter steeds minder aantrekkelijk en huurders vrezen dat ze aan het einde van het jaar veel bij moeten betalen, boven op hun maandelijkse voorschot.
Ook geven huurders aan dat ze geen duidelijk inzicht hebben in de gemaakte kosten, alleen de totale stookkosten van het hele pand zijn bekend. De gemeente heeft de afspraak gemaakt om de kosten te verdelen op basis van het aantal vierkante meters woonruimte per huurder, echter, bij huurders is het niet duidelijk hoe deze verdeling exact uitgewerkt zal gaan worden.
Aanpassingen
Gemeente Leiden heeft aangegeven dat de hoge stookkosten aan het licht kwamen nadat de nota’s over het verbruik opgesteld waren, tegelijkertijd stegen de energieprijzen alsmaar verder. Leiden besloot daarom samen met leegstandsverhuurder Gaph, om de gastoevoer in maart 2023 aan te passen. Eerder was dit niet mogelijk omdat de benodigde materialen niet beschikbaar waren. Hierdoor bleef de verwarming aanstaan voor alle ruimtes, terwijl wenselijk was bepaalde ruimtes lager te zetten, specifiek de centrale hal.
Door de aanpassingen verwacht de gemeente dat de betaalde voorschotten voldoende zullen zijn en er geen hoge naheffing zal komen. Ook vraagt de gemeente aan de bewoners om zelf mee te helpen door bijvoorbeeld korter te douchen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907