De fiets van Pauline is al meermalen gestolen. (Video: Omroep West)

Fietsendief is razendsnel met 'Poolse sleutel': 'In vijf seconden is je fiets weg'

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal gestolen elektrische fietsen met twintig procent. Criminelen gaan geraffineerd te werk. Ze gebruiken een loper die ‘Poolse sleutel’ wordt genoemd om heel gemakkelijk een ringslot te openen.

“Het gaat zo snel”, vertelt Pauline. Haar e-bike is al drie keer gestolen voor de deur van haar winkel in de Leidse Haarlemmerstraat. “Het is insteken, aanhaken en doorlopen. In vijf seconden is je fiets weg.”

Bij Huisman Rijwielen in Leiden weten ze precies hoe de fietsendieven te werk gaan. “Ze hebben een soort loper, daar forceren ze het slot mee”, vertelt fietsenmaker Richard Verweij. “Ze zetten de loper in het slot en met steeksleutel 13 klikken ze die open. En dan kun je er gewoon mee wegfietsen.”

Poolse sleutel
Ook Pauline heeft gezien hoe ze het doen. “Ze steken een pin in je AXA-slot. Ze hebben een haak aan hun broek, daar klikken ze je fiets aan en ze lopen er zo mee weg.” In de branche wordt het de ‘Poolse sleutel’ genoemd. “Je kunt hem gewoon via internet bestellen. Er is weinig tegen te doen”, zegt Verweij. En inderdaad, online komen we de loper vrij snel tegen. Voor 125 euro wordt het gereedschap bij je thuisbezorgd.

Pauline bij de Haarlemmerstraat met haar e-bike.

De oplossing lijkt simpel: alle sloten vervangen die met zo’n loper kunnen worden opengemaakt. “Maar dat is ingewikkeld”, legt Verweij uit. “De fabrikant is wel constant het product aan het doorontwikkelen, maar het blijft een kat-en-muis spel.” Fietsenmaker Robert van Mors Fietsen in Leiden denkt zelfs dat het onbegonnen werk is. “Negentig procent van de fietsen heeft zo’n slot.”

Goud geld
Zolang de vraag naar e-bikes blijft stijgen, hebben criminelen een afzetmarkt en verdienen ze er goud geld mee. “Iedereen wil een elektrische fiets”, zegt Robert. “Een nieuwe begint bij 2.500 tot 3.000 euro en dat hebben veel mensen niet. Voor een tweedehands e-bike betaal je zomaar 600 tot 700 euro. En ook al weet je dat hij gestolen is, mensen kopen hem dan vaak toch. Want hoe groot is nou de kans dat je wordt gecontroleerd?”

Hotspot
Bij Huisman Rijwielen in Leiden staat de drukke Haarlemmerstraat bekend als één van de hotspots voor fietsendieven. “Ook aan de kust bij Katwijk en bij winkelcentrum Winkelhof in Leiderdorp gebeurt het veel”, weet Verweij. Bij Mors Fietsen zien ze overal in de regio een stijging. “In Sassenheim kon je vroeger gewoon de achterdeur open laten staan, maar ook daar slaan ze toe.”

Richard Verweij in de winkel van Huisman Leiden.

In de eerste maanden van dit jaar zijn er landelijk 48.000 aangiftes gedaan van gestolen e-bikes. Fietsenmaker Robert vindt dat ongelofelijke aantallen. “Dan heb je als dief een hele goede afzetmarkt, want wat moet je er hier in Nederland mee? Dat zijn bijna 1.000 fietsen per week. Op Marktplaats vind je er misschien tien terug, de rest is de grens over.”

Pauline heeft een tweede slot gekocht en zet haar fiets altijd vast aan een paal. “Nu nemen ze hem echt niet meer zomaar mee.” Ook de fietsenmakers adviseren een extra slot, liefst ergens aan vastgemaakt. “En zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling”, adviseert Robert. “Vroeger riep ik ook dat een drukke plek met veel omstanders veiliger was, maar dat heeft geen zin meer. Met die loper valt het niemand meer op dat ze je fiets meenemen.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×